Câte minute se prăjesc cartofii? Aceștia pot deveni toxici dacă stau prea mult timp în ulei încins. Multe persoane nu știu acest lucru, însă specialiștii trag un semnal de alarmă. Iată tot ce trebuie să știi despre acest proces și despre cât de mult îți poate afecta sănătatea!
Câte minute se prăjesc cartofii?
Cartofii prăjiți sunt delicioși și sunt iubiți de foarte multe persoane, însă puțini știu cât de toxici pot fi. Aceștia sunt întâlniți, de cele mai multe ori ca garnituri la diverse feluri de mâncare. Ei trebuie să fie prăjiți doar câteva minute pentru a nu deveni nocivi pentru organismul uman. Câte mai exact? Un medic renumit a vorbit despre întreg subiectul. Pe lângă asta, contează foarte mult și în ce tip de ulei sunt prăjiți.
„Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute. Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.”, a spus Prof. Dr. Dan Vodnar în cadrul podcastului lui Damian Drăghici.
Cartofii prăjiți nu sunt însă o alegere prea bună pentru cei care vor să slăbească. Aceștia sunt bogați în grăsimi, astfel că dacă sunt consumați regulat și în cantități mari pot afecta decisiv silueta. Printre altele, medicul a reamintit și de studiile care au arătat că cei care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces timpuriu în comparație cu cei care îi evită. O alternativă mai sănătoasă, spune specialistul, ar fi gătitul la aburi. În acest mod, cartoful își păstrează calitatea și este și delicios. Iar friteuzele cu aer cald pot fi și ele o alegere bună.