Mâncarea este pe zi ce trece tot mai scumpă, iar oamenii încep să de îngrijoreze. Cele mai mari scumpiri au fost observate la cartofi și la zahăr, iar salariile par să fie neajunse pentru un trai decent. Acest lucru a creat mare vâlvă în Europa, dar și în România. Iată care este lista scumpirilor la mâncare!

Lista scumpirilor la mâncare

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă privind prețul alimentelor din ultima perioadă. La nivel global, scumpirile au fost observate la cereale, uleiurile vegetale, lactatele, carnea și zahărul. Prețurile ridicate nu au încetat să apară în România, astfel că românii sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Mulți dintre aceștia aleg să cumpere de la magazinele de cartier care le dau pe datorie. Aceasta este singura variantă în care anumiți oameni se pot descurca. Și vânzătorii se plâng că au din ce în ce mai puțini clienți. Dar nici nu este de mirare. Cu cât zilele trec, cu atât plasele de cumpărături sunt din ce în ce mai goale din cauza prețurilor extrem de ridicate.

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu peste 10%. Cerealele au prețuri cu 3% mai mari, iar lactatele cu aproape 4%.

scumpiri, alimente, cartofi
Scumpiri la alimente Sursă: fotografie generată de DALL-E

Şi în România alimentele costă mai mult faţă de anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia în august a fost de 5,1%. Deşi în uşoară scădere de la o lună la alta per total, au fost alimente care au înregistrat scumpiri şi de aproape 20 la sută.

Cartofii, de exemplu. Iar legumele s-au scumpit cu 14%. Zahărul la noi în ţară costă cu 6% mai mult faţă de anul trecut, iar carnea de vită cu 5 procente. Laptele s-a scumpit cu 4%. Legumele şi fructele româneşti sunt mai scumpe şi din cauza secetei, dar şi a inundaţiilor din sudul ţării. Până acum, salvarea românilor erau produsele de la producătorii locali, însă anul acesta acestea vor fi foarte greu de găsit.