Anul 2024 este anul în care pasionații de astronomie se pot bucura de fenomene de-a dreptul spectaculoase. O eclipsă de Soare și una de Lună au avut deja loc, însă mai urmează și altele. Iată câte Eclipse de Soare avem în 2024?
Câte Eclipse de Soare avem în 2024?
Până acum, au avut loc deja o eclipsă de Lună și o eclipsă totală de Soare, însă fenomenele astronomice nu se termină aici. În luna septembrie vom avea parte de o nouă eclipsă parțială de Lună, în timp ce în luna octombrie va avea loc o eclipsă inelară de Soare. Cei care sunt pasionați de aceste fenomene astronomice se pot bucura din plin de spectacol.
- Eclipsa de Lună prin penumbră din 25 martie
- Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie
- Eclipsa parțială de Lună din 18 septembrie
- Eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie
Eclipsa parțială de Lună din 18 septembrie
Fenomenul va fi vizibil și de pe teritoriul României, unele părți ale eclipsei putând fi observate din regiuni din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord, o mare parte din America de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, zona Arctică, Antarctic. Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la 21 h 02 m (ora pentru București), la două ore după răsăritul Lunii.În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.
Maximul se va produce la 23 h 14 m (ora pentru București), când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. După faza maximă, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea.
Eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie
Aceasta este a 18-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea. O eclipsă inelară de Soare are loc atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui și făcând ca Soarele să arate ca un inel.
În afară de Insula Paștelui și o mică parte din apropierea vârfurilor sudice ale Argentinei și Chile. Calea umbrei eclipsei va fi în întregime peste Oceanul Pacific. Penumbra va fi vizibilă din sudul Americii de Sud, Hawaii și porțiuni din Antarctica. Magnitudinea eclipsei este de 0,93261, având loc cu doar 56 de minute înainte de apogeu.