Shaorma este preparatul preferat al multora dintre noi. Puțini știu, însă, că anumite ingrediente pe care le conține pot fi fatale pentru organismul nostru. Specialiștii ne recomandă să avem mare grijă cu acest preparat, mai ales pe timpul verii. Iată cât de periculoasă poate să fie shaorma!
Cât de periculoasă poate să fie shaorma?
Shaorma este un adevărat deliciu pentru români, însă aceasta poate fi destul de nocivă pentru organismul uman. Specialiștii susțin că anumite ingrediente o pot transforma într-o adevărată bombă. Trei dintre ingredientele pe care aceasta le conține sunt foarte periculoase, mai ales dacă sunt cumpărate din comerț. Într-adevăr, o shaorma făcută așa cum trebuie, în casă, cu ingrediente naturale nu are ce rău să ne facă.
Lipia poate ascunde un număr mare de ingrediente nesănătoase. Lipia din comerț conține până la 15 ingrediente, în loc de cele câteva necesare unei rețete tradiționale.
Cartofii prăjiți din shaorma sunt un alt ingredient problematic. Aceștia sunt adesea prăjiți în uleiuri rafinate, care nu numai că pot fi toxice, dar sunt și refolosite de mai multe ori, crescând riscul formării compușilor nocivi.
Sosurile sunt, poate, cele mai problematice ingrediente din shaorma. Sosurile folosite în industria alimentară sunt pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de aromă și uleiurile rafinate.
Cum facem să nu ne îmbolnăvim de la shaorma?
Specialiștii ne recomandă să evităm pe cât posibil consumul de shaorma din comerț. Dacă totuși nu puteți renunța la acest preparat, cel mai bine ar fi să îl faceți acasă.
Puteți începe prin a face lipiile de casă. Cu doar câteva ingrediente și răbdare veți avea un rezultat pe măsură. Încercați să nu mai faceți cartofi prăjiți, ci să folosiți cartofi făcuți la cuptor. Când vine vorba de sosuri, asemenea celorlalte ingrediente, este mai bine să le faceți voi acasă. De exemplu, puteți obține un sos delicios de chedar cu doar câteva ingrediente: smântână de gătit, chedar și alte brânzeturi preferate.