Odată cu anul 2024, căsătoriile vor putea fi înregistrate și online. Așadar, actele dumneavoastră vor fi trimise doar printr-un simplu click, în acest fel fiind scutit un drum. Desigur, cei care vor să-și depună actele fizic o pot face în continuare.

Căsătoriile, înregistrate online. Cum se procedează?

În primul rând, doritorii trebuie să se autentifice cu un certificat calificat sau un certificat pentru semnătură electronică avansată emis de MAI sau să aibă un cont valid de identificare creat de orice SPCLEP sau primărie, conform Antena 1.

Momentan, acest proces nu este posibil momentan. Totul ar trebui să devină funcțional până pe data de 24 septembrie 2024.

Acte necesare pentru căsătorie

Foarte important de știut este că declaraţia de căsătorie şi documentele necesare se depun, la sediul Serviciului de stare civilă, cu 11 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei. Declaraţia de căsătorie se face personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei. Dacă soții nu pot fi în același timp la primăria unde va avea loc evenimentul, poate depune cererea la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă.

Actele pentru starea civilă sunt următoarele:

  • Actele de identitate ale viitorilor soți, în original și copie.
  • Certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și copie.
  • Certificat prenupțial, valabil 14 zile de la data emiterii, care să conțină mențiunea că persoana se poate sau nu se poate căsători.
  • Acte doveditoare în cazul în care unul dintre viitori soți au trecut printr-un divorț.

Pentru căsătoria religioasă, singurul act necesar este certificatul de căsătorie, și, după caz, actul de divorț.

  • dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean e viitorul soț străin, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile cerute de legea lui naţională, pentru încheierea căsătoriei. Acest document e valabil doar în cazul căsătoriei cu un cetățean străin.
  • declaraţia autentificată de un notar public, din care să rezulte că soţul cetățean străin nu cunoaşte niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei;
Imagine reprezentativă pentru un cuplu la starea civilă. „Sursă: Fotografie generată de AI”

Minorii care vor să se căsătorească au nevoie de:

  • avizul medical
  • dovada încuviinţării părinţilor, sau, după caz, a tutorelui şi autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei, cu respectarea prevederilor Codului familiei.