Pentru a beneficia de pensie în România, o persoană trebuie să îndeplinească stagiul minim de cotizare. Iată care este limita de vârstă pentru pensionare și în ce condiții poți depune dosarul de înscriere!
Limita de vârstă pentru pensionare
Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Conform legii, vârsta standard este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani pentru toată lumea.
Mamele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv, cu cel puţin 5 ani, se pot pensiona mai devreme. Mai exact, femeile care au născut şi crescut copii până la împlinirea vârstei de 16 ani, dar și cele care au adoptat și crescut copii pe o perioadă de cel puţin 13 ani beneficiază de reducerea vârstei cu 6 luni, pentru fiecare copil, până la 3 ani și jumătate.
În prezent, pensia minimă din România este de 1.281 de lei, iar de la 1 ianuarie se va majora până la 1415 lei, odată cu creșterea punctului de referință.
Cine se poate pensiona la 45 de ani
Mai multe categorii de persoane pot depune dosarul de pensie chiar și la 45 de ani, dacă au îndeplinit un stagiu de cotizare în condiții speciale.
Vârsta standard de pensionare poate fi redusă cu 20 de ani, pentru persoanele care au lucrat în unități miniere, în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, dacă au realizat un stagiu de cotizare, în condiții speciale, de 15 – 20 de ani, conform legii.
De asemenea, vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani și în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii sau cu 18 ani, pentru cei care au lucrat minim 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii. Potrivit legii, vârsta standard de pensionare redusă pentru aceste persoane nu poate fi mai mică de 45 de ani.
Citește și: Indemnizația socială se majorează de la 1 ianuarie 2025! Câți bani vor primi pensionarii
Pentru cadrele militare în activitate, soldaţii si gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vârsta redusă de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani, potrivit cnpp.ro.