Pe vremea comunismului, vacanțele la mare nu erau un moft ca acum, ci erau obligatorii. An de an, milioane de oameni pășeau pe litoralul românesc și se bucurau din plin de concediu. Iată care erau cele mai luxoase stațiuni de pe litoralul românesc pe vremea comunismului! Acum au ajuns în paragină și nimeni nu le mai frecventează.

Cele mai luxoase stațiuni de pe litoralul românesc pe vremea comunismului

Litoralul românesc a avut parte de schimbări radicale după ce comunismul a căzut. Stațiunile care cândva erau frecventat de personalități importante de la noi din țară au ajuns în paragină și abia dacă mai sunt vizitate. În schimb, stațiunile care la vremea aceea nici nu erau băgat în seamă, acum au ajuns în topul preferințelor. Să nu mai spunem și că prețurile pentru cazări sunt uriașe, comparativ cu ce se oferă.

Una dintre stațiunile care era în vogă în comunism este Olimp. Plină de hoteluri luxoase, mari, stațiunea Olimp era frecventată chiar și de conducătorul țării. Acum, mare parte din acele hoteluri au dat faliment și au fost lăsate în paragină. Foarte puține persoane mai merg în Olimp. Cei care totuși vizitează această stațiune sunt cei la vârsta a doua, care vor să își amintească de trecut.

litoral, romanesc, comunism
Litoralul românesc                                                                                                           Sursă: fotografie generată de DALL-E

Alte stațiuni care erau îndrăgite erau Neptun, Saturn și Jupiter. S-au făcut investiții mari și s-au construit hoteluri de vis, însă acum acestea sunt uitate de turiști. Mulți tineri din zilele noastre nici măcar nu au auzit de aceste stațiuni care, cândva, erau cele mai luxoase de pe litoral.

Mamaia era considerată „stațiune de pensionari”

Mamaia, stațiunea care acum este una dintre cele mai scumpe stațiuni, pe vremea comunismului era considerată „stațiune de pensionari”. Deși sună amuzant, chiar așa era. În vremurile acelea, plajele din Mamaia aveau o intrare lină în mare și nu era considerată o aventură de tineri. Astfel, aici, cel mai des veneau bătrâni sau părinți cu copii mici.

După revoluție, au avut loc schimbări mari pe litoralul românesc și încet, încet, acesta s-a transformat în ce este astăzi.