Tradiția românească este plină de magie și momente nemuritoare. Moș Nicolae, un personaj bătrân și cu barbă, este așteptat de mii de copii în întreaga lume, cu daruri. Află care este legenda acestui obicei transmis din generație în generație.

Când vine Moș Nicolae?

Moș Nicolae este îndrăgit de toți copiii, datorită cadourilor pe care le așează an de an în ghetuțele atent curățate și așezate lângă ușă. În tradiția populară, este considerat vestitorul generozității și al sărbătorilor de iarnă.

Încă din cele mai vechi timpuri, Moș Nicolae este așteptat de către cei mici, chiar dacă nu a fost văzut niciodată. Acesta își face apariția în noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când toți cei din casă au adormit.

Se spune că Nicolae a trăit în secolul al treilea și era dintr-o familie bogată. Când a rămas orfan, a împărțit averea oamenilor săraci și a devenit episcop în localitatea Myra.

Este cunoscut pentru faptul că ajuta copiii sărmani și fără părinți, mamele neajutorate și îi îndemna pe toți locuitorii satului să se apropie de Dumnezeu.

Moș Nicolae
Cadouri pentru copil, de Moș Nicolae. Imagine generată de IA/DALL-E

Legenda cadourilor din ghetuțe

De-a lungul vieții, Moș Nicolae a făcut multe fapte bune, multe dintre acestea în secret. Una dintre cele mai cunoscute legende este despre povestea de viață a trei surori.

Într-o casă bătrânească din sat locuiau trei surori împreună cu tatăl lor. Din cauza sărăciei, bărbatul s-a gândit să le vândă, însă episcopul Nicolae a aflat și a vrut să îi ajute. Prima dată, a mers într-o noapte la casa lor și a aruncat pe geam o pungă cu galbeni pentru fata cea mare. La scurt timp, tânăra s-a căsătorit și a scăpat de greutăți. În următorii doi ani, acesta a procedat la fel și pentru celelalte două surori.

Citește și: Când se deschide primul târg de Crăciun din România? Iată ce noutăți au pregătit organizatorii

Obiceiul de a lăsa ghetuțele la ușă are și el o istorisire interesantă. Se spune că atunci când Moș Nicolae a aruncat punga cu galbeni pe hornul casei, pentru fata cea mică, a nimerit într-un ciorap pus la uscat lângă foc.

În prezent, copiii curăță ghetuțele cu atenție, apoi le așează lângă sobă sau în holul de la intrare, pentru ca Moș Nicolae să le lase cadouri.

Copiii neascultători primesc o nuia

Pentru cei neascultători, Moș Nicolae lasă în ghetuțe o nuia ruptă dintr-un măr. Se spune că el poate vedea tot, așa că știe mereu dacă un copil este obraznic și nu-și ascultă părinții.

Se spune că rămurica se pune în apă și se îngrijește. Dacă va înflori până la Crăciun, copilul va fi iertat pentru poznele sale.