Sărbătoarea Nașterii Domnului este precedată de o perioadă de 40 de zile de post. Află când este bine să te spovedești în postul Crăciunului, potrivit preoților!

Postul Crăciunului 2024

Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile, până pe data de 24 decembrie inclusiv. Conform bisericii, în ultima zi, credincioșii trebuie să țină post negru.

În această perioadă, creștinii care alegă să postească trebuie să renunțe la ouă, lactate și carne. Meniurile zilnice vor fi mai mult bazate pe fructe, legume și leguminoase.

De asemenea, postul nu este numai despre mâncare, ci și despre rugăciune, fapte bune, milostenie și iertare. Se spune că nu trebuie să te lauzi cu realizările tale sau cu faptul că vrei să dai cuiva de pomană o porție de mâncare sau chiar bani.

În perioada postului, oamenii obișnuiesc să meargă mai des la biserică pentru a participa la slujbe, împart pachete cu alimente pentru rudele care au trecut la cele veșnice și se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune.

Când să te spovedești
Spovedania în postul Crăciunului. Imagine generată de IA/DALL-E

Când trebuie să te spovedești în postul Crăciunului?

Spovedania este o taină și un ritual religios în creștinism, care constă în mărturisirea păcatelor de către o persoană în fața unui preot, pentru a primi dezlegare și binecuvântare.

„Pocăința nu e o întoarcere spre sine, nici o concentrare asupra disciplinei personale, de genul unui atletism duhovnicesc, ci o deschidere spre o viață nouă, și printr-aceasta, deschidere spre ceilalți.”, a afirmat Liturgistul Robert Taft.

În fiecare an, în postul Crăciunului, credincioșii merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă în ultimele zile ale postului, însă majoritatea preoților nu sunt de acord cu spovedania pentru cei care nu au ținut post.

„Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul. Cu alte cuvinte, când e de pos­tit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania și postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertați-mi cu­vântul

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: care sunt sărbătorile cu cruce roșie

prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus, pentru că sunteți ‒ și aici zic și eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins ‒ de foarte multe ori tentați să ziceți: nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu știu ce. Nu fac aia, că…

Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Postești după ce te-ai spovedit! N-ai postit până te-ai împărtășit? Te împărtășești și postești! ”, a explicat preotul conf. dr. Constantin Necula, potrivit doxologia.ro.