Proprietarii de mașini vechi vor plăti mai mulți bani, în viitorul apropiat. Ministrul Finanțelor a anunțat când se va aplica taxa auto pentru poluare și câteva criterii de aplicare.

Când intră în vigoare taxa auto pentru poluare?

Șoferii din România vor plăti mai mulți bani pentru mașinile vechi și poluante. O nouă taxă va fi introdusă în România, pentru astfel de autovehicule, fiind unul dintre angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în 2021.

Este vorba despre taxa de poluare, care a creat multe controverse în ultimele luni. Deși trebuia adoptată din acest an, Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat că va intra în vigoare după 1 ianuarie 2026.

Momentan nu a fost stabilită o formulă clară de calcul, însă va fi gata curând, cu ajutorul autorităților locale și al asociațiilor comunelor și orașelor.

„Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanții autorităților locale, asociația comunelor, asociația oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal”, a spus Tanczos Barna.

Taxa pentru poluare
Mașini în trafic, în București. Imagine generată de IA/DALL-E

Taxa pentru poluare va fi influențată de anumite criterii

Ministrul Finanțelor a precizat câteva criterii importante pentru stabilirea taxei auto pentru poluare. Potrivit acestuia, șoferii cu mașini care poluează mai mult vor plăti mai mult, iar vehiculele mai puțin poluante vor fi impozitate mai puțin. Totodată, se va ține cont de gradul de suportabilitate și puterea de cumpărare a cetățenilor.

„România a promis în 2021, prin PNRR, că va face o reformă şi în ceea ce priveşte taxarea mobilităţii sau taxarea acelor mijloace de transport care sunt poluante, care emit dioxid de carbon şi gaze cu efect de seră şi, proporţional, cele care emit mai puţin vor fi impozitate cu impozit mai mic, mai redus.”, a explicat acesta.

Citește și: Atenție, șoferi! O taxă auto crește din 7 aprilie. Află cât vei plăti

Ministrul Finanțelor a mai precizat că autoritățile locale sunt cele care aplică taxele locale, precum impozitul pe mijloacele de transport. Sistemul urmează să fie gândit astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, iar cei care folosesc maşini nepoluante, noi, să nu fie tratați ca un cetăţean care aduce o maşină de 7 – 8 ani din străinătate.