Consultă calendarul pentru anul 2025, ca să știi când nu se fac nunți. Mulți preoți nu acceptă să facă dezlegare în zilele de sărbătoare, așadar trebuie să te uiți foarte bine pe calendar, înainte să stabilești ziua cea mare.

Când nu se fac nunți în anul 2025?

În luna ianuarie 2025 puteți să vă programați în orice zi nunta, cu excepția zilelor de miercuri și vineri, notează Vine Nunta. În februarie are loc o sărbătoare foarte mare, respectiv pe 1 și 2 februarie, atunci când este Întâmpinarea Domnului.

Imagine reprezentativă pentru un calendar. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

De asemenea, între 24 februarie și 27 aprilie nu se fac nunți. În luna mai puteți să planificați evenimente, însă nu în zilele de 28 și 29 mai când este Înălțarea Domnului.

Iată și în ce zile nu poți face nunți în luna iunie

  • 7 – 9 iunie: Rusaliile
  • 16 iunie – 28 iunie: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Zilele de post și de sărbătoare în 2025

  • Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
  • Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • Crăciun și Bobotează (25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026).

În anul 2024 nu se fac nunți în Postul Adormirii Maicii Domnului, respectiv între 31 iulie și 14 august, în Postul Naşterii Domnului, între 15 noiembrie și 24 decembrie, și nici în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie), potrivit Doxologia.

În post, preoții spun că tinerii care urmează să se căsătorească trebuie să se abțină de la anumite mâncăruri și băuturi, dar trebuie să țină cont și de postirea trupească. Totodată, dacă s-ar face nunțile în post, atunci meniul de la eveniment ar trebui și el să fie supus schimbărilor, ceea ce nu va fi pe plac tuturor. Decizia aceasta a mai fost luată ”pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea lumească”, conform sursei menționate mai sus.

Important de știut că salariații pot primi 5 zile libere în momentul în case se căsătorește și de alte 5 la nașterea unui copil.