Când începe obiceiul umblatului cu icoana? Acest obicei încă se respectă cu sfințenie în țara noastră, astfel că toți credincioșii trebuie să știe când să îi aștepte pe preoți. Iată care este data exactă și cum se procedează!
Când începe obiceiul umblatului cu icoana?
În perioada Crăciunului, credincioșii se pregătesc care mai de care pentru această sărbătoare mult așteptată. Din casele oamenilor nu lipsesc bucatele alese și prăjiturile delicioase. Și bisericile se pregătesc pentru ziua de 25 decembrie cu tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. Cu această ocazie, preoții umblă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Aceste obicei se numește „Umblatul cu icoana” și este practicat încă de la începutul creștinismului.
Preoții trebuie să ajungă la fiecare casă în parte pentru a duce vorba despre miracolul care marchează Crăciunul. Este un obicei vechi, tradițional și plin de semnificații.
Data la care preotul începe să umble cu icoana depinde în funcție de fiecare regiune în parte. De regulă, acest obicei are loc în data de 24 decembrie, dar unele parohii încep mai devreme. Spre exemplu, în Capitală, unde enoriașii sunt mult mai numeroși, preoții încep să meargă cu icoana încă de pe 20 decembrie. Ei trebuie ca până în Ajunul Crăciunului să aibă timp să ajungă la toată lumea. În zonele rurale, preotul face acest obicei în Ajun, pe 24 decembrie, sau cu două zile înainte de Crăciun.
„Obiceiul reprezintă un strigăt de bucurie care anunță Nașterea Domnului, binecuvântând pe fiecare credincios în parte, dar și pregătirile casei pentru întâmpinarea Crăciunului.
Pe lângă obiceiul vechi şi tradiţional, plin de semnificaţii creştine, umblatul cu icoana este şi o vizită pastorală pe care preotul o realizează în parohia sa. Prin această vizită pastorală preotul are un bun prilej de a intra în legătură nemijlocită cu familiile enoriaşilor, de a le afla bucuriile şi încercările prin care trec”, spune preotul Dragoș, potrivit Ziarul lumina.