Ovăzul se numără printre alimentele care au o mulțime de substanțe nutritive, astfel că este recomandat să nu lipsească din alimentația noastră zilnic. Acesta poate fi o alegere perfectă pentru micul dejun pentru că îți va oferi energia de care ai nevoie pentru întreaga zi. Iată care sunt beneficiile fulgilor de ovăz.
Beneficiile fulgilor de ovăz
Fulgii de ovăz sunt o sursă bogată de fibre, au un conținut ridicat de vitamine, dar și de minerale și antioxidanți. Aceștia au o grămadă de beneficii pentru organismul nostru, astfel că specialiștii ne recomandă să îi consumăm zilnic.
Iată tot ce trebuie să știi despre „minunile” pe care le produc în corpul uman.
- Susțin sănătatea tractului digestiv – sunt recomandați în cura alimentară pentru ameliorarea simptomelor constipației
- Scad riscul de apariție a astmului la copii – fulgii de ovăz pot fi introduși în etapa de diversificare la bebeluși, deoarece au rol protectiv și scad riscul de apariție a astmului și a rinitei alergice
- Sunt sățioși – datorită conținutului de fibre beta-glucan, fulgii de ovăz cresc senzația de sațietate și întârzie procesul de digestie.
- Sunt utili în curele de slăbire – consumul de fulgi de ovăz contribuie la menținerea sațietății pe termen lung și reduce apetitul, în special dacă îi consumi la micul dejun
- Beneficii pentru sănătatea inimii – datorită aportului ridicat de antioxidanți poate fi prevenită oxidarea colesterolului „rău” LDL, reducând astfel apariția bolilor de inimă
- Previn riscul de apariție a diabetului de tip 2 – fulgii de ovăz ajută la scăderea nivelului de zahar din sânge
- Scad nivelul de colesterol – datorită fibrelor beta-glucan, ovăzul este eficient în reducerea nivelului de colesterol din sânge
- Îmbunătățesc metabolismul – fulgii de ovăz conțin o cantitate ridicată de mangan, un mineral esențial pentru buna dezvoltare a organismului, dar și pentru funcționarea optimă a metabolismului
- Susțin sănătatea oaselor – conținutul ridicat de fosfor ajută la menținerea unui sistem osos puternic și sănătos
- Întăresc sistemul imunitar – beta-glucanul din fulgii de ovăz ajută la întărirea sistemului imunitar
- Reduc stresul oxidativ – fulgii de ovăz au un conținut bogat de antioxidanți, iar aceștia protejează organismul împotriva efectelor radicalilor liberi și mențin sănătatea organismului
- Reduc hipertensiunea arterială – deoarece fulgii de ovăz conțin o cantitate ridicată de fibre pot preveni atât creșterea tensiunii arteriale, cât și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
- Îmbunătățesc calitatea somnului – aminoacizii din fulgii de ovăz produc melatonină, hormonul care induce somnul
- Cresc nivelul de energie – fulgii de ovăz sunt o sursa excelentă de carbohidrați care sunt absorbiți lent de organism