Tu ai idee ce stațiune iubeau Regele Carol al II-lea și Regina Elena? Este un loc extraordinar de frumos și liniștit, însă mulți nu l-au văzut până acum. Nu are foarte mulți locuitori, însă are un farmec aparte.

Ce stațiune iubeau Regele Carol al II-lea și Regina Elena? Nu e foarte departe de București

Sâvârșinul era locul preferat al regilor, motiv pentru care calea de acces poartă denumirea de ”Drumul Regelui”. Cel mai mult, cei doi iubeau să se trateze cu apa de la Vața, extrem de cunoscută pentru puterile sale miraculoase.

Complexul Vața Băi este situat în depresiunea Zarandului, pe valea Crișului Alb, într-o zonă cu dealuri înalte și ape vindecătoare.  Basmele românești vorbesc adesea despre această apă ca elixir al sănatății, frumuseții și tinereții. Apele termale de la Vața Băi sunt bogate în calciu, sulf, sodiu și magneziu, și sunt recunoscute de sute de ani pentru efectele lor terapeutice”, apare în descrierea complexului Săvârșin, potrivit Fanatik.

Tot în Săvârșin există și un castel regal, care din când în când își redeschide porțile pentru vizitatorii curioși. De asemenea, acolo există un parc dendrologic spectaculos, el fiind înființat de vicecomitele András Forray în anul 1514, informează Știrile Pro Tv. O altă atracție este ”Grădina Ascunsă”, mulți dorindu-și să o vadă în realitate, dar și lacul și Grădina de trandafiri a Majestății Margareta.

Imagine reprezentativă pentru Castelul Săvârșin. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și Magazinul de Suveniruri sunt deschise în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 9:00 și 18:00.

În perioada sărbătorilor de iarnă, această zonă este complet schimbată. Locuitorii încă păstrează toate tradițiile, inclusive colindatul. Cei mai cunoscuți sunt dubașii care umblă din casă în casă anunțând nașterea lui Iisus. Alte locuri pe care le mai puteți explora în Săvârșin sunt Peștera Duțu și Peștera lui Sinesie.