Temperaturile încep să fie din ce în ce mai ridicate, iar acest lucru poate fi destul de periculos pentru oameni. Un specialist din America a vorbit despre riscurile insolației. Iată cum prevenim insolația, dar și cum o putem trata, în cazul în care ne afectează. Aceste sfaturi sunt extrem de utile pentru această perioadă caniculară.

Cum prevenim insolația

Insolația este o urgență medicală destul de gravă. Aceasta este caracterizată prin creșterea rapidă a temperaturii corpului și incapacitatea organismului de a se răcori. Simptomele acestei afecțiuni includ confuzie, amețeli, pierderea cunoștinței și, în cazuri severe, convulsii și ritm cardiac anormal. Pentru a ne asigura că nu ne vom confrunta cu aceste simptome, trebuie să ținem cont de sfaturile oferite de specialiști.

  • Limitarea timpului petrecut în aer liber, în special în timpul celor mai călduroase ore ale zilei (11:00 – 18:00).
  • Aveți grijă să vă hidratați corespunzător.  Consumați multă apă și evitați băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, care pot contribui la deshidratare.
  • Petreceți timpul în interior sau în zone umbrite și bine ventilate.
  • Nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00.
  • Asigurați-vă că oamenii în vârstă și cu afecțiuni cronice primesc lichide în mod regulat, chiar dacă nu le solicită, și verificați frecvent starea lor de sănătate.
  • Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele și cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități.
canicula, insolatie, sfaturi
Temperaturi caniculare                                                                                                   Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cum acționăm în caz de insolație?

În cazul în care cineva este afectat de insolație, trebuie să știți cum să procedați. Fie că este vorba de cineva cunoscut, cineva din familie sau un om oarecare de pe stradă, primul ajutor trebuie acordat imediat. Insolația este o problemă gravă și aceasta poate fi fatală, dacă nu se acționează la timp.

Atunci când cineva are insolație, trebuie neapărat să fie mutat din zona de căldură într-o zonă umbrită și răcoroasă. Ulterior, temperatura corpului trebuie să fie răcită rapid. Cum se face acest lucru? Ai nevoie de câteva comprese reci pe care să le aplici pe gât, sub brațe și în zona inghinală. Aplicarea compreselor în aceste zone ale corpului va face ca temperatura lui să scadă considerabil, într-un timp destul de scurt.