Din păcate, IQ-ul mediu în Europa scade din ce în ce mai mult. Potrivit unor studii realizate între 2013 și 2017. Dacă din anul 1930 până în ultimele decenii IQ-ul oamenilor din Europa a devenit din ce în ce mai mare datorită accesului la educație și traiul mai bun, în zilele noastre se întâmplă fix opusul. Tu știai care este țara cu cel mai mic IQ din lume?

Impactul educației asupra IQ-ului mediu

De multe ori coeficientul de inteligență este comparat ca o măsură a inteligenței cu care cei mai mulți dintre noi ne naștem. Cu toate acestea, în realitate lucrurile stau diferit, deoarece nivelul de educație este mult mai important când vine vorba de IQ.

Oamenii care au studii superioare, de cele mai multe ori, pot rezolva testele de logică mult mai repede. Lucru care înseamnă că IQ-ul mediu poate indica sistemul de educație din fiecare țară.

În ultimele decenii oamenii au avut mai mult acces la educație, automat creșterea IQ-ului a devenit mult mai mare.

Finlanda, Danemarca și Suedia au dobândit de-a lungul timpului mai multe reforme educaționale. Datorită lor numărul studenților a crescut și automat și nivelul mediu de IQ.

Tu știai care este țara cu cel mai mic IQ din lume?
Tu știai care este țara cu cel mai mic IQ din lume? Sursă: Fotografie generată de AI

Nepal este țara cu cel mai mic IQ din lume

Nepalul ocupă prima poziție în clasamentul țărilor cu cel mai scăzut IQ, având un scor mediu de 42,99, comparativ cu media globală de 82,12. Această diferență mare se explică în principal prin lipsa de educație, în special în regiunile rurale.

Această țară este situată în sudul Asiei și are o mare parte a teritoriului acoperită de Munții Himalaya. În jurul lui se află India la sud și vest și China la nord. Cu toate că are o cultură destul de bogată, iar peisajele de acolo te vor lăsa cu gura căscată, populația se luptă din greu cu nivelul de educație.

În Nepal, pe lângă educație, sărăcia, accesul redus la îngrijire medicală și lipsa de nutriție contribuie la scorurile scăzute ale IQ-ului.

Imediat după Nepal, urmează Liberia și Sierra Leone din Africa de Vest, cu un IQ mediu de 45,07. Un IQ scăzut poate reflecta dificultăți în învățare, comunicare și rezolvarea problemelor cognitive, evidențiind provocările educaționale și sociale din aceste țări.

În acest top, pe locul trei se află Guatemala, situată în America Centrală. Scorul mediu este de 47,72 și se luptă cu niveluri foarte mari de sărăcie și inegalitate socială. Pe lângă toate acestea, accesul la educație este unul limitat.

Cei mai puțin Inteligenți oameni din lume și situația României

Dacă vorbim strict despre Europa, România se află pe ultimele locuri când vine vorba despre IQ-ul mediu. Scorul acestuia este de 91 și țara noastră îi depășește pe sârbi, albanezi și muntenegreni.

În schimb, țara cu care suntem la egalitate este Macedonia. Macedonia, în schimb, este țara cu cel mai9 mare IQ, iar după ea urmează Estonia, Olanda și Elveția. Ele având un IQ mediu de 100.

România este pe locul 13 din 43 la nivel global. Țările cu care este la egalitate sunt Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam.