Incendiile masive din Grecia au creat panică printre locuitori, dar și printre turiști. Căldura extremă, care a ajuns chiar și la 38 de grade Celsius a provocat peste 66 de focare, iar în continuare numeroase zone sunt amenințate. Ministerul Protecției Civile a anunțat recent că regiunea Attica ar putea fi în pericol, potrivit AA. De asemenea, orașul portuar adiacent Pireaus pin Evia ar putea afectat.

În Atena, temperaturile au atins 43 de grade Celsius, iar pe coasta de nord-vest a insulei Creta, temperaturile au urcat până la 44,5 grade Celsius, scrie Time Out.

Cele mai violente au fost în zona Kontodespoti de pe insula Evia și în orașul Sapci sau Sapes din Tracia de Vest.

Explicații pentru incendiile masive din Grecia

În prezent, autoritățile cred că foarte multe incendii au fost provocate de persoane rău intenționate. În acest sens, oamenii legii au acționat, făcând mai multe arestări. De exemplu, 13 persoane au fost arestate în legătură cu un incendiu de vegetație pe insula Hydra, notează sursa menționată mai sus. Ei ar fi aruncat cu niște artificii, chiar în timp ce se aflau în excursie pe un iaht.

Ei riscă până la 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 200 000 de euro pentru asemenea fapte.

„Aproape la fiecare 10 minute izbucnește un nou incendiu”, a spus un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri pentru Independent.

Imagine reprezentativă pentru incendiile din Grecia. ”Sursă: Fotografie generată de AI”

Nu doar terenuri întregi au fost complet distruse, ci și casele oamenilor. Mulți chiar au fost răniți sau și-au pierdut viața în incendii. Luni, 24 ianuarie 2024 trupul unui turism german dispărut, în vârstă de 67 de ani a fost recuperat în apropierea unui defileu de pe insula Creta, conform The New York Times.

Totodată, un belgian în vârstă de 80 de ani, un olandez și o franțuzoaică au decedat pe insula Creta. Specialiștii avertizează în continuare că aceste schimbări climatice ar putea afecta din ce în ce mai multe țări.

Nu toate incendiile au fost provocate, motivul focarelor fiind și schimbarea anotimpurilor, deoarece verile au devenit mai calde şi mai uscate. Așadar, încălzirea globală ar fi un alt motiv pertinent. Și precipitațiile au lipsit în ultima perioadă, fapt care a favorizat aprinderea focarelor. Doar între 1 ianuarie şi 1 mai au fost peste 3500 de incendii în Grecia, anul trecut izbucnind în jur de 2.900.

Locurile din Grecia unde incendiile au făcut ravagii:

  • insula Andros
  • peninsula Peloponez
  • regiunea Arcadia
  • Viotia
  • Lesvos
  • Chios
  • Samos de Sud
  • Creta de Sud
  • Corint
  • Argolida
  • Laconia și Lemnos
  • Koropi

Printre zonele care nu au fost afectate de flăcări se numără: Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Folegandros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros and Tinos. Și nordul Thessalonik-ului este sigur pentru vacanțe, precizează thetimes.com.

Vacanțe compromise din cauza căldurii

În acest context, mulți agenți de turism au ales să opteze pentru vacanțe în alte destinații mai sigure, precum Italia și Spania. Ei încearcă să găsească tot felul de alternative, în așa fel încât excursiile să fie plăcute și nimeni să nu fie pus în pericol din cauza căldurii extreme. Și unele situri arheologice precum Acropole, sunt închise în timpul orelor de vârf.

Turiștii trebuie să respecte cu strictețe sfaturile autorităților, să fi la curent cu știrile și să sune la numărul unic de urgență, în cazul în care văd un incendiu sau cineva este în pericol.