Cea mai mare specie de pește este rechinul balenă, iar măsurătorile la care poate ajunge acesta sunt de-a dreptul impresionante. Acesta deține chiar și recorduri, fiind notat cel mai mare vertebrat din afara clasei mamiferelor. Tu ai auzit de această specie până acum? Iată cât de periculoasă este pentru oameni!

Cea mai mare specie de pește

Rechinul balenă este cel mai mare pește din zilele noastre. Acesta are o lungime de aproximativ 15 metri. Greutatea pe care o poate atinge este una de-a dreptul impresionantă. Cel mai mare exemplar confirmat a avut 21,5 tone, însă există zvonuri cum că ar fi fost găsit și un exemplar de 30 de tone.

Această specie nu are dinți ca ceilalți rechini,  ci separă planctonul de apă precum balenele. El se hrănește cu pești, crustacee și moluște. În ciuda dimensiunilor sale, acesta nu este deloc periculos pentru om. Având în vedere că acesta se hrănește doar cu pești mici și nu are dinți, este inofensiv pentru specia umană.

rechin, peste, specie
Rechinul balenă                                                                                                               Sursă: fotografie generată de DALL-E

Rechinii balenă sunt cunoscuți că se reunesc în doar câteva locuri specifice din întreaga lume. De la zece până la 500 de rechini-balenă se pot aduna în orice moment în zonele de pe coastele Australiei, Belize, Maldive, dar și  Mexic.

Cât trăiesc rechinii balenă?

În urmă cu ceva ani, oamenii de știință au cercetat vârsta reală a rechinilor balenă cu ajutorul unui radiocarbon care s-a format în atmosferă în timpul testelor cu bombe atomice din anii 1950. Se pare că aceștia pot ajunge să trăiască până la 100 de ani.

„Studii de modelare anterioare au sugerat că cei mai mari rechini-balenă pot ajunge la vârsta de 100 de ani. Însă, deși cunoștințele noastre despre mișcările, comportamentul, conexiunile și distribuția rechinilor-balenă s-au îmbunătățit considerabil în ultimii zece ani, istoricul trăsăturilor lor de bază, precum vârsta, longevitatea și mortalitatea, rămân în mare parte necunoscute”, a dezvăluit Mark Meekan, de la Institutul australian de științe marine din orașul Perth, situat în Australia de Vest, conform agerpres.ro.