„Luceafărul”, una dintre cele mai cunoscute creații eminesciene s-a bucurat ani la rând de un real succes. Ba chiar mai mult, opera a intrat și în cartea recordurilor, în urmă cu ceva ani. Voi știați că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste? Iată care este povestea de dragoste din spatele poemului!
„Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste
Mihai Eminescu, unul dintre cei mai cunoscuți poeți din România este cel care a scris „Luceafărul”. Cu 98 de strofe, poemul transpune povestea unei tinere care seară de seară se ruga la Luceafăr, până când acesta s-a îndrăgostit de ea. Acesta era pregătit să renunțe la nemurire pentru dragostea fetei. Acest lucru nu a ajuns să se întâmple. Luceafărul și-a dat seama că și-a dat seama că iubirea pură pe care i-o purta fetei nu putea fi împărtășită în lumea materială.
În anul 2009, poemul „Luceafărul” a fost omologat de World Records Academy ca fiind cel mai lung poem de dragoste din lume.
„Evening Star (Luceafărul), poemul cu 98 de strofe despre dragostea imposibilă dintre nemuritorul luceafăr și frumoasa prințesă pământeană este declarat record mondial pentru Cel mai lung poem”, se consemna pe site-ul Academiei la vremea respectivă.
„Luceafărul” este predat în școli
Una dintre cele mai cunoscute opere a lui Mihai Eminescu este predată și astăzi în școlile din România. La anumite specializări, „Luceafărul” face parte din operele obligatorii pentru examenul de bacalaureat. Poemul pe care elevii îl studiază este prezentat astfel:
„Legenda ”Luceafărului” este o poveste despre o tânără prințesă care se ruga la Luceafăr în fiecare seară. Luceafărul se îndrăgostește și este gata să renunțe la nemurire pentru ea, dar realizează că iubirea pură pe care o are pentru tânăra fata nu poate fi împărtășită în lumea materială”, conform evz.ro.
Poemul “Luceafărul” este considerat de către critici că fiind cea mai reprezentativă poezie pentru opera lirică eminesciană. Aceasta conține întreaga plajă tematică a discursului liric eminescian precum și ideologia romantică ce a modulat gândirea inclusiv filosofică a lui Eminescu.