Chiar dacă probabil e greu să ne imaginăm aceste lucruri, locuitorii Daciei romane se distrau pe cinste și aveau tot felul de activități interesante. Tu știai ce activități făceau locuitorii din Dacia romană în timpul lor liber?

Care erau principalele locuri în care se relaxau locuitorii

Se pare că în Dacia romană băile publice erau principalul lor de relaxare. Acolo se întâlneau mai multe grupuri și puteau servi atât mâncare, cât și băuturi. Pe lângă acestea, stațiunile balneare erau o sursă de relaxare foarte mare.

Pe atunci oamenii considerau că apele termale sunt tămăduitoare. În prezent există și la noi câteva complexe de acest tip, cum ar fi, Băile Herculane din Caraș Severin, Germisara și Aquae din Hunedoara.

În amfiteatre majoritatea oamenilor se duceau pentru a se distra, dar și pentru anumite adunări și discuții publice. În momentul actual se cunosc patru amfiteatre în Dacia romană, cum ar fi: La Colonia Dacica Sarmisegetusa, Mica Porolissum și Drobeta.

Se pare că toate dintre acestea sunt considerate edificii militare, mai puțin cel de la Sarmisegetusa. Oamenii care erau prezenți la spectacolele care aveau loc în amfiteatre erau cei mai mulți militari.

Cu toate acestea, nu doar militarii erau prezenți acolo, deoarece în anumite momente și populația civilă era acolo.

În amfiteatrul de la Micia aveau loc foarte multe persoane, mai exact, 1.5000. Dacă vorbim de cel de la Sarmisegetusa, acolo încăpeau doar 5.000, iar la Porolissum doar 6.000 de oameni.

În cadrul spectacolului erau foarte multe manifestări, precum luptele între gladiatori care aveau ca scop vânarea animalelor sălbatice sau execuții de jocuri scenice.

Tu știai ce activități făceau locuitorii din Dacia romană în timpul lor liber?
Tu știai ce activități făceau locuitorii din Dacia romană în timpul lor liber? Sursă: Fotografie generată de AI

Soldații au fost pasionați de jocuri

În urmă cu mai mult timp, în Dacia romană s-au găsit diverse zaruri și jetoane. Acest lucru însemna că soldații au fost pasionați și chiar s-au jucat mult timp aceste jocuri.

Pe lângă acestea, s-au mai găsit și jetoane din ceramică și os si plăci de joc care au fost improvizate din mai multe țigle. Chiar dacă aceste activități erau distractive, acesta nu era singurul lor rol, deoarece dezvoltau și spiritul de luptă al soldaților.

Conform unor cercetări ample, într-o clădire din Dacia romană s-au găsit mai multe vase din ceramică și din sticlă. Acestea erau folosite pentru consumul de mâncare și de băutură.