În urmă cu un deceniu, o aeronavă a companiei aeriene Malaysia Airlines a dispărut fără nicio urmă. Până în momentul de față nu s-a descoperit nimic concludent care ar putea duce la rezolvarea misterului. Iată ce s-a întâmplat înainte de cea mai misterioasă dispariție aviatică!

Cea mai misterioasă dispariție aviatică

Pe data de 8 martie 2014, după miezul nopții, zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines a decolat cu 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului de pe Aeroportul Internațional din Kuala Lumpur. Avionul urma să ajungă la Aeroportul Internațional Beijing Capital la ora 6:30, ora locală. Acesta nu a mai ajuns. La ora 1:19, avionul a trimis ultima transmisie vocală din cabina de pilotaj.

Aeronava a dispărut în tăcere. Nici piloții și nici echipajul nu au activat niciun cod SOS. Acest lucru a rămas un mister până în ziua de astăzi, iar cea mai mare parte a avionului și cutia neagră nu au mai fost găsite niciodată. Se pare că zborul a deviat intenționat de la curs, iar manevrele făcute s-au datorat manipulării sistemului, nu unei defecțiuni. Experții cred că avionul ar fi putut rămâne și fără combustibil și a căzut în Oceanul Indian.

avion, disparitie, mister
Dispariția zborului MH370                                                                                              Sursă: fotografie generată de DALL-E

„Nu putem determina cu certitudine motivele pentru care aeronava a deviat de la ruta planificată”, a declarat Kok Soo Chon, inspectorul șef al echipei de investigație MH370, potrivit Time.

Teorii ale conspirației despre dispariția aeronavei

Dispariția zborului MH370 a oferit un teren propice pentru teoriile conspirației, unele mai rezonabile, altele de-a dreptul aberante. Iată care sunt cele mai comune!

  • Operațiunile speciale rusești au luat avionul
  • A avut loc un incendiu în cabina de pilotaj
  • A fost o crimă-sinucidere a pilotului
  • Armata americană l-a doborât
  • Avionul a fost răpit de extratereștrii

În 2015 și 2016, aproximativ 20 de bucăți de abion au fost găsite pe costa africană și pe insulele din Oceanul Indian. Printre acestea se numără flaperonul aripii drepte, flapsul exterior drept, panoul dulapului, panoul interior al cabinei și marginea de tragere a flapsului exterior stâng. Cele mai multe dintre piesele găsite au fost confirmate ca fiind părți din MH370.