România este o țară cu obiective turistice uimitoare, unul dintre ele fiind această cascadă cu o legendă fascinantă! Frumusețea naturii se află în Munții Apuseni, mai precis în partea de nord-vest a județului Alba.

Oricine ajunge în această zonă este fermecat de peisajul superb!

Pișoaia, cascada cu o legendă fascinantă în spate

Cascada Pișoaia sau cascada de la Vidra se află în apropiere de Dealul cu melci, fiind înconjurată de pădure. Aceasta are aproximativ 18 m înălțime și este rezervație peisagistică, potrivit arieseni.pro.

Dacă sunteți iubitori ai traseelor montane puteți să includeți pe listă și această cascadă. De exemplu, puteți urma unul dintre cele două astfel de excursii:

  • Arieșeni- Baraj Mihoiesti – Dealul cu melci – Cascada Pisoaia – Baraj Mihoiesti – Arieșeni
  • Arieșeni – Baraj Mihoiești – Cheile Văii Morii – Cascada Pișoaia – Dealul cu melci – Casa Memoriala Avram Iancu – Muntele Găina – și retur.

Însă, înainte de a vă aventura este foarte important să vă echipați corespunzător și să verificați prognoza meteo.

Chiar lângă cascadă există și 3 bolovani gigantici, care dau un aspect cu totul aparte. Unii o numesc chiar cascada Muierii. Cât despre povestea din spate se spune că acolo ar fi trăit 2 îndrăgostiți, ea provenind dintr-o familie mai înstărită. Părinții săi nu erau de acord cu relația lor, lucru pe care nu l-ar fi acceptat nici în ruptul capului. Într-o zi, ea a decis să se arunce în apă, din cauza durerii.

Astăzi, unii cred că fetele nemăritate care vin singure aici vor auzi cum apa le șoptește numele bărbatului sortit, datorită suferinței celei care și-a luat viața, scrie albapress.ro.

Ce mai puteți face în zona cascadei?

Dacă sunteți în zonă mergeți neapărat și la Dealul cu melci, care este unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din țară. Potrivit studiilor, în urmă cu 50-80 milioane de ani, aici era o mare caldă.

Imagine reprezentativă pentru un peisaj de pădure. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Totodată, Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei”, înalt de 1.486 m merită văzut. Aici, între 20 și 21 iulie are loc un eveniment important, numit ”Târgul de fete”.  An de an au loc tot felul de spectacole folclorice, concerte și târguri artizanale. În trecut, pe acest munte se întâlneau și se căsătoreau tinerii,  notează alba24.ro.

Peștera Urșilor este și ea una cu adevărat impresionantă, fie puteți alege să faceți o plimbare prin Cetățile Ponorului sau Cheile Galbenei.

În satul Incești puteți merge să vizitați și Muzeul Memorial Avram Iancu.