O informație pe care mai mult ca sigur nu o știai este că albinele pot face calcule de matematică. Da, ai auzit bine, o albină este în stare să facă operații de adunare și de scădere cu toate că nu este deloc un lucru ușor, conform Agerpres.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a constat în luarea unor albine și dresarea acestora.
Ce calcule pot face albinele
Albinele au fost dresate într-un labirint în formă de „Y”, iar acolo au întâlnit diverse forme cum ar fi, cerc, pătrat, diamant, triunghi. Acestea au fost în două culori, unele erau albastre, iar altele erau galbene.
Dacă își doreau să primească recompensa, albinele trebuiau să pună o cifră în formele albastre, iar din cele galbene trebuiau să scoată una.
Albinele trebuiau să intre în tunel, iar la finalul acestui „,joc” acestea erau fie premiate, fie pedepsite. În cazul în care câștigau, ele primeau o recompensă care arăta ca o băutură dulce, dar dacă pierdeau primeau o soluție amară.
La început albinele au făcut alegeri spontane, deoarece nu erau pregătite pentru acest tip de joc, dar cu multă răbdare, după multe încercări, au reușit să afle codul și să își dea seama că albastru înseamnă „plus unui”, iar galben „minus unu”.
Jocul a avut un total de șapte ore în care albinele au avut parte de toată răbdarea pentru a reuși să pună capăt jocului, iar inteligența lor a dat roade, deoarece testul a fost un succes iar cercetătorii au fost mândri.
Reușita celor paisprezece albine participante la studiu a fost de până la 75%.
„Descoperirea noastră sugerează că abilităţile cognitive numerice avansate ar putea fi mult mai răspândite în natură în rândul vieţuitoarelor non-umane decât s-a crezut anterior”, a declarat Adrian Dyer, profesor asociat la Universitatea RMIT.
Ce a mărturisit un cercetător despre albine
Faptul că aceste vietăți reușesc să facă calcule matematice cu ajutorul creierului lor, care este foarte mic, are implicații mult mai profunde de atât.
„Dacă matematica nu necesită un creier masiv, ar putea exista noi modalităţi prin care să încorporăm interacţiunile dintre regulile pe termen lung şi memoria funcţională în modele dedicate îmbunătăţirii învăţării rapide a problemelor noi de către AI”, a explicat Dyer cu privire la sistemele informatice de inteligență artificială.
Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că albinele reușesc să termine cu brio un calcul matematic. Acest studiu le-a demonstrat atât lor, dar și celor care erau interesați de cum funcționează creierul unei albine, că acestea sunt foarte inteligente.