Atunci când vine vorba de dinți și sănătatea lor, tot mai multe persoane sunt dispuse să apeleze la orice metodă pentru a se bucura de un zâmbet de invidiat. Ceea ce mulți nu știu este că principalul inamic în această luptă este alimentația. Iată care sunt alimentele care îți afectează dinții!
Alimentele care îți afectează dinții
În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au descoperit că amidonul poate duce la apariția cariilor și a bolilor gingivale.
„Cei mai mulți oameni știu că dacă mănâncă mult zahăr, trebuie să se spele pe dinți. Descoperirea-cheie este că, în funcție de numărul de copii ale genei AMY1, ar trebui să fii la fel de atent cu igiena dentară și după consumul de amidon”, spune Angela Poole, profesor asistent de nutriție moleculară la Universitatea Cronell și autoarea studiului.
Gena AMY1 produce amilază salivară, o enzimă esențială în digestia amidonului. Alte studii au arătat că AMY1 crește riscul de carii și boli dentare, influențând echilibrul bacterian, potrivit nypost.com.
„Aceasta a fost principala noastră curiozitate: ce se întâmplă în cavitatea bucală atunci când cineva consumă amidon? Iar răspunsul variază în funcție de numărul de copii ale genei AMY1? Descoperirea noastră a fost că și alte bacterii sunt implicate în acest proces, iar modificările depind de AMY1”, spune autoarea studiului.
Și a adăugat:
„Unele bacterii au crescut, altele au scăzut, așa că nu putem spune pur și simplu că efectul este doar bun sau doar rău. Este vorba despre o interacțiune complexă, însă rezultatele sugerează că numărul de copii ale genei AMY1, împreună cu tipurile de bacterii prezente în cavitatea bucală, influențează riscul de a dezvolta aceste afecțiuni”, subliniază Angela Poole.

Amidonul poate crește riscul problemelor dentare
Totuși, amidonul nu trebuie eliminat complet din alimentație, deoarece acesta reprezintă o sursă importantă de carbohidrați și are un rol important în dietă.
„Grupurile care aveau acces mai mare la alimente bogate în amidon tind să aibă mai multe copii ale acestei gene. Din punct de vedere evolutiv, acest lucru avea sens: capacitatea de a digera eficient amidonul putea oferi un avantaj de supraviețuire în perioadele de foamete”, explică specialista.
Cu toate că amidonul se poate digera rapid și poate avea mai multe beneficii nutriționale, Poole trage un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care acesta îl are asupra sănătății dentare.
„Persoanele cu un număr mare de copii ale genei AMY1 descompun amidonul mai eficient, ceea ce înseamnă că bacteriile care se hrănesc cu zaharuri vor prolifera mai mult în gura lor”, spune ea.
Sursă: click.ro