O planetă descoperită în 2011 a fost studiată intens de către astronomi în ultimii ani. Potrivit oamenilor de știință, aceasta ar putea fi locuibilă.

Plantă care ar putea fi locuibilă

Astronomii au descoperit o planetă „super-Pământ” care ar putea fi locuibilă. HD 20794, așa cum a fost numită, orbitează în jurul unei stele îndepărtate, de tip G, asemănătoare cu soarele nostru. Descoperirea sa a fost anunțată în 2011.

Planeta nu este prea aproape și nici prea departe de stea, ceea ce înseamnă că ar putea găzdui apă lichidă la suprafața sa, un ingredient esențial pentru viață. Potrivit experților, este situată la doar 20 de ani lumină distanță, foarte aproape de propriul nostru sistem solar.

Pentru mine, a fost în mod natural o bucurie uriașă când am putut confirma existența planetei. A fost, de asemenea, o ușurare, deoarece semnalul inițial se afla la marginea limitei de detectare a spectrografului, așa că era greu să fii complet convins la acel moment dacă semnalul era real sau nu.

În mod emoționant, apropierea sa de noi înseamnă că există speranță pentru viitoarele misiuni spațiale pentru a obține o imagine a acesteia.”, a explicat astrofizicianul Michael Cretignier de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, potrivit sciencealert.com.

Planetă locuibilă
Planetă care ar putea fi locuibilă. Imagine generată de IA/DALL-E

Oamenii de știință au confirmat existența planetei

Steaua în jurul căruia orbitează HD 20794 d, nu este una obișnuită. Luminozitatea și proximitatea sa o fac un candidat ideal pentru viitoarele telescoape a căror misiune va fi să observe direct atmosferele exoplanetelor”, a precizat Xavier Dumusque, profesor principal și cercetător în cadrul Departamentului de Astronomie de la UNIGE și co-autor al studiului.

Zona locuibilă este adesea denumită zona Goldilocks , deoarece nu este prea fierbinte sau prea rece, fiind la o distanță potrivită pentru ca apa lichidă să existe pe suprafața sa.

Astronomii spun că pentru stele precum Soarele nostru sau HD 20794, zona locuibilă se poate întinde de la 0,7 la 1,5 unități astronomice (AU) de la stea.

Citește și: Când vor putea trăi oamenii pe Planeta Roșie? Elon Musk a făcut deja planurile de colonizare

HD 20794d are o masă de 6,6 ori mai mare decât Pământul și a fost găsită de astronomi folosind spectrografele ESPRESSO și HARPS pe telescoapele Observatorului European de Sud din Chile. Aceste instrumente măsoară „viteza radială”, respectiv cantitatea cu care o stea se mișcă în jurul centrului de masă pe care îl împarte cu planetele sale.