Cafeaua neagră este o sursă valoroasă de antioxidanți și vitamine esențiale, care sunt utile în prevenirea anumitor afecțiuni. Foarte puține persoane știu care sunt beneficiile pe care cafeaua neagră le are asupra organismului nostru. Iată câteva dintre ele!
Beneficiile pe care cafeaua neagră le are
Cafeaua neagră este cafea simplă, fără lapte, zahăr sau alte ingrediente. Aceasta este o băutură fără calorii, bogată în antioxidanți, vitamina B2, vitamina B3, magneziu, potasiu și sodiu. Aceasta ajută la menținerea greutății corporale și stimulează metabolismul. Dacă este consumată frecvent și corespunzător, cafeaua are o multitudine de beneficii pentru organismul uman.
- previne afecțiunile neurodegenerative
- stimulează arderea grăsimilor
- ar putea preveni cancerul
- îmbunătățește concentrarea și starea de spirit
- reduce riscul de diabet
- scade nivelul inflamațiilor din organism
- reduce riscul de mortalitate provocat de ciroza hepatică
- scade nivelul de estrogen
- scade timpul de reacție
- stimulează sistemul nervos central
- acționează ca un antidepresiv
- reduce riscul de a face atac de cord
- reduce riscul de a face cancer de prostată
- îmbunătățește performanța fizică
- te face mai fericit
- menține tinerețea creierului
- îmbunătățește sănătatea colonului
- reduce riscul de demență
- reduce durerile musculare
- susține vezica biliară
- are efect diuretic
- previne cariile dentare
- previne căderea părului
Câtă cafea trebuie să bei?
Cafeaua are multiple beneficii, însă consumată necorespunzător poate avea efecte secundare. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă o cantitate de 400 mg de cofeină pe zi pentru un adult sănătos sau o doză unică de 200 mg de cafeină.
Persoanele care iau anumite medicamente trebuie să reducă, consumul de cofeină. Printre ele se numără cei care iau antibiotice, medicamente pentru inimă sau contraceptive.
Cafeaua consumată în exces poate provoca insomnii, anxietate, ritm cardiac rapid, dureri de cap și greață. Specialiștii recomandă să bem cafea neagră de dimineață sau în timpul zilei, însă nu seara, înainte de culcare. Aceasta poate fi consumată și înainte de antrenamentele fizice pentru a îmbunătăți performanțele și a reduce durerile provocate de febra musculară.