Cu toții știm că spaghetele de orice fel sunt la mare căutare în Italia, iar în ultimii ani și la noi în țară. Pentru cei care își doresc să aibă parte de un gust autentic, însă au fost dezamăgiți de diverse restaurante, noi avem soluția. Iată cum poți prepara spaghete Bolognese ca în Italia chiar la tine acasă!

Spaghete Bolognese ca în Italia

Pentru a pregăti o porție generoasă de spaghete Bolognese, vei avea nevoie de:

Pentru sos:

  • 500 g carne tocată de vită (sau un mix de vită și porc)
  • 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 morcovi, tocați fin
  • 2 tije de țelină, tocate fin
  • 3-4 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 conservă (400 g) de roșii decojite sau pasate
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 150 ml vin roșu sec
  • 200 ml supă de carne sau apă
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță oregano uscat
  • Sare și piper, după gust

Pentru paste:

  • 400 g spaghete
  • Apă și sare pentru fierbere

Pentru servire:

  • Parmezan proaspăt ras
  • Frunze de busuioc proaspăt
spaghete, bolognese, reteta
Spaghete Bolognese Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cum se prepară. Rețeta pas cu pas

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, morcovii, țelina și usturoiul și călește-le până devin moi și aromate, aproximativ 5-7 minute.

Adaugă carnea tocată și gătește până se rumenește uniform, amestecând din când în când pentru a desface bucățile mai mari. Toarnă vinul roșu și lasă-l să se evapore, amestecând ușor. Adaugă roșiile, pasta de tomate, supa de carne, frunza de dafin și oregano. Amestecă bine, acoperă cratița cu un capac și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore. Amestecă din când în când și adaugă puțină apă dacă sosul devine prea gros.

Fierbe spaghetele în apă clocotită cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj, până când devin al dente. Scurge pastele, dar păstrează o ceașcă de apă din fierbere, pentru a o folosi dacă sosul are nevoie de diluare. Amestecă spaghetele fierte cu sosul Bolognese, astfel încât fiecare fir de pastă să fie bine acoperit de sos.

Servește spaghetele fierbinți, presărate cu parmezan proaspăt ras și câteva frunze de busuioc pentru un plus de aromă și culoare.