De ce 2024 este cel mai bun an pentru a vedea Aurora boreală? Oamenii de știință și astronomii prevăd că anul 2024 va fi cel mai bun an pentru a vedea aurora boreală pentru că se așteaptă o perioadă ridicată de activitate solară intensă. Acest lucru poate să ofere aurorelor boreale un plus de putere anul acesta.

De ce 2024 este cel mai bun an pentru a vedea Aurora boreală?

Experții NASA susțin că soarele este pe cale să aibă cea mai mare perioadă de activitate din ultimii 11 ani. Acest lucru va face din anul 2024 un an ideal pentru observarea Aurorei boreale în toată splendoarea ei. Cei care plănuiesc o vacanță nord vor avea parte de spectacole cerești excepționale.

În perioada în care furtunile solare produc mai multă energie, zona aurorelor se extinde și astfel crește posibilitatea ca acestea să fie văzute în zone în care de obicei nu erau vizibile.

A vedea Aurora boreală pe cer este singurul mod prin care cei mai mulți dintre noi putem experimenta vremea spațială  fără costul, riscul și antrenamentul de a merge în spațiu, desigur.

În termeni profani: aceste mici particule ascunse și încărcate de soare se ciocnesc și interacționează cu gazele din atmosfera noastră, erupând în afișări colorate de lumină pe cer. Particulele de oxigen strălucesc în verde și roșu, în timp ce azotul emite lumină albastră și violetă.

Cea mai bună perioadă din an în care se poate observa Aurora Boreală este din septembrie până în aprilie, nopțile fiind lungi și întunecate, perfecte pentru a admira spectacolul de lumini. Cele mai bune zone unde poți merge la „vânătoare” de aurore sunt în Norvegia (Tromsø, Alta, Svalbard), Suedia (Abisko, Kiruna), Finlanda (Revontuli, Nellim, Kakslauttanen), Islanda (Reykjavík, Thingvellir, Kleifarvatn), Scoția (Orkney, Shetland), Canada (Teritoriile de Nord-Vest, Yukon), SUA (Alaska, Idaho, Maine).

aurora boreala 2024
2024, anul în care Aurora boreală este vizibilă cel mai des. Sursă: Fotografie generată de AI

Care este cea mai magică parte din Aurora boreală?

Una dintre cele mai magice părți despre a vedea aurora boreală este că niciun peisaj nu se va potrivi cu altul, deoarece Aurora boreală poate apărea în zeci de forme.

Dacă vei avea ocazia să vezi spectacolul de lumini, ai putea fi martor la benzi ondulate, panglici ondulate, arcuri strălucitoare sau doar o strălucire verde ciudată. Uneori, luminile se mișcă atât de încet încât abia se observă.  Dacă ați vrut vreodată să vedeți Aurora boreală pe viu, anul 2024 este anul vostru. Tot ce trebuie să faceți este să vă pregătiți camera de filmat, bagajul și să porniți spre țările nordice.