Cel mai mic oraș din lume are doar 30 de locuitori și este un exemplu rar al arhitecturii medievale bine conservate. Acestea are doar 100 de metri lungime și 30 de metri lățime și este amplasat pe un deal, într-o zonă pitorească. Iată în ce țară se află acesta!

Cel mai mic oraș din lume

Cel mai mic oraș din lume se numește Hum și se află în Croația, provincia Istria. Orășelul este amplasat undeva pe un deal, într-o zonă destul de pitorească și are doar două străduțe. În casele de-a dreptul fermecătoare locuiesc aproximativ 30 de oameni, însă populația este în creștere de la an la an, potrivit digi24.ro.

Orășelul a apărut pentru prima dată în documente undeva în secolul al XII-lea, cu un alt nume, însă legendele spun că Hum s-a născut atunci când uriașii construiau orașele din apropiere. Aceștia au decis să folosească stâncile rămase pentru a construi un oraș în miniatură.

Primele construcții ale acestui oraș datează încă din secolul al XI-lea când primul rând de case a fost făcut în interiorul zidurilor. În mare parte, orașul Hum și-a păstrat aspectul din acele vremuri, astfel că a devenit un exemplu rar al arhitecturii medievale.

cel mai mic oras din lume
Iată unde se află cel mai mic oraș din lume. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Pentru ce este cunoscut orașul?

Orașul Hum este cunoscut pentru Biska, un brand de fructe infuzat cu vâsc, despre care se spune că are o rețetă veche de 2.000 de ani. Băutura are chiar și propria sărbătoare care are loc la sfârșitul lunii septembrie.

Localnicii respectă și un ritual care datează din secolul al XVI-lea și care se numește „alegerea prefectului”. Toți bărbații din oraș se adună la primărie undeva în luna iunie, când are loc ziua orașului și îl aleg pe cel care va deveni prefect.

Un alt lucru care face orașul să fie deosebit este turnul înainte de peste 22 de metri care a fost construit în anul 1552 și care reprezintă o atracție și în ziua de azi.

Turiștii care ajung să viziteze acest oraș sunt întâmpinați de poți placate cu, cupru care sunt inscripționate cu o scrie veche care îi avertiza pe răufăcători să stea departe de oraș, dacă au intenții rele.