Bufnițele sunt o specie de păsări fascinantă și sunt cunoscute pentru multe abilități pe care le au. Acestea reușesc să se diferențieze destul de mult de celelalte zburătoare printr-o abilitate inedită pe care o au. Voi știați că bufnițele văd culoarea albastră?

De ce sunt bufnițele singurele păsări văd culoarea albastră?

Bufnițele sunt o specie de păsări răpitoare și fac parte din familia Strigidae. Ele sunt răspândite în întreaga lume, mai puțin în zonele polare și în insulele izolate. Acestea sunt păsări nocturne și ies la vânătoare doar în timpul nopții, iar în timpul zilei dorm.

Ei bine, potrivit semnal.eu, un lucru pe care mulți nu îl știu despre bufnițe este faptul că acestea pot distinge culoarea albastră, lucru pe care alte specii de păsări nu îl pot face. Acest lucru este un avantaj pentru ele, mai ales atunci când ies la vânătoare. Culoarea albastră este o culoare frecvent întâlnită în natură, iar faptul că bufnițele o pot distinge le ajută să identifice prada mai ușor și să o prindă.

Cu toate acestea, vederea nu este singura abilitate pe care bufnițele se bazează atunci când ies la vânătoare, ci și multe alte abilități, cum ar fi auzul extrem de sensibil. Pe lângă asta, un alt lucru care le ajută destul de mult este faptul că au penele silențioase, special adaptate pentru a absorbi sunetele și a le face silențioase în timpul zborului.

bufnite
Curiozitate neștiută despre bufnițe. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Păsările văd mai multe culori decât oamenii

Păsările au celule cu conuri suplimentare în retină, celule care sunt sensibile la ultravioleta, astfel fiind capabile să vadă o gamă mai mare de culori decât o pot face oamenii.

În timp, păsările au evoluat o combinație uluitoare de culori care au inclus și pigmenți de melanină (cei care dau tenta de culoare a pielii umane), pigmenți carotenoizi (care provin din dieta lor) și culori structurale. Cercetătorii au realizat chiar și un studiu pentru a investiga sistemul vizual al păsărilor pentru a afla de ce acestea nu produc culori ultraviolete precum galben sau roșu.

„Nu știm de ce culorile penajului lor sunt atât de limitate. Ieșirea din această gamă de culori ar fi imposibilă cu tehnicile actuale și ar reprezenta un dezavantaj pentru ele”, susține Stoddard, coautorul studiului, conform descopera.ro.

Asta nu înseamnă că paleta de culori a păsărilor nu poate evolua și extinde către noi culori”, subliniază Plum, autorul studiului.