Iată câteva rețete pentru Postul Crăciunului care te vor ajuta să alegi o mâncare delicioasă pentru mese, fără a folosi alimentele de origine animală! Obține un preparat rapid și sănătos!
Rețete pentru postul Crăciunului 2024
În fiecare an, postul Crăciunului are o perioadă de 40 de zile, în care credincioșii renunță la consumul de lactate, ouă și carne. Am pregătit câteva rețete de post, care vă vor ajuta să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată.
1. Ardei umpluți cu legume și orez
Ingrediente
- 5-6 ardei grași,
- 150 g orez cu bob rotund,
- 2 cepe,
- 2 linguri de ulei,
- sare, piper, cimbru uscat,
- 1 morcov,
- 1 dovlecel mic,
- 150 g ciuperci proaspete,
- 1 ardei kapia,
- pătrunjel, mărar,
- 500 ml suc de roșii.
Mod de preparare
- Spălați bine ardeii grași, apoi îndepărtați cotoarele și semințele.
- Curățați celelalte legume, apoi le tocați mărunt. Ciupercile pot fi tăiate felii sau sferturi, în funcție de dimensiune.
- Puneți ceapa la călit într-o tigaie mai adâncă, cu ulei, cu puțină sare. Adăugați morcovul ras și continuăm călirea alte 2 minute, fără capac.
- Puneți ciupercile și așteptați ca acestea să-și lase apa. Adăugați dovlecelul, apoi ardeiul kapia, sare și piper după gust.
- Luați de pe foc și lăsați la răcit câteva minute.
- Adăugați orezul, apoi pătrunjel și mărar verde.
- Amestecați bine compoziția, apoi umpleți ardeii și îi așezați într-o cratiță potrivită.
- Adăugați sucul de roșii, sare și piper după gust. Dacă nu vor fi acoperiți de lichid, puteți adăuga apă.
- Lăsați cratița la foc mediu, cu un capac, aproximativ 40 – 50 de minute. Dacă alegeți să îi gătiți la cuptor, setați-l la 200 de grade Celsius, pentru o oră.
2. Musaca de post cu legume
Ingrediente:
- 200 g de Vinete
- 500 g Cartofi
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 3 roșii
- 500 g sos de roșii
- 300 g de orez
- Ulei de măsline
- Sare și piper
- Condimente (busuioc, oregano, cimbru).
Mod de preparare:
- Curățați și spălați legumele cu atenție
- Tăiați legumele cubulețe și așezați-le într-o tavă cu puțin ulei de măsline și condimente. Lăsați-le la cuptor pentru 20 de minute.
- Căliți ceapa și adăugați orezul, apoi mestecați câteva minute.
- Într-un vas termorezistent, așezați un strat de legume, unul de orez și adăugați sos de roșii. Repetați straturile.
- Lăsați preparatul în cuptor până se rumenește.
Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de dovlecei. Este rețeta perfectă pentru postul Crăciunului
3. Sarmale cu orez și ciuperci
Ingrediente:
- 500 g varză murată
- 200 g orez
- 200 g ciuperci
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 morcov
- 2 linguri ulei
- 500 g de sos de roșii
- Sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare:
- Pregătiți frunzele de varză pentru sarmale.
- Curățați și spălați legumele, apoi tocați mărunt.
- Căliți orezul cu puțin ulei până devine transparent.
- Adăugați ciupercile tăiate felii, ceapa și usturoiul tocate, morcovul și condimentați după gust.
- După ce ați amestecat bine compoziția, umpleți foile de varză.
- Așezați sarmalele de post într-o oală încăpătoare, pe un pat de varză tocată.
- Adăugați sosul de roșii, foi de dafin și opțional, o crenguță de cimbru proaspăt sau uscat.
- Completați cu apă, până când sarmalele sunt acoperite.
- Lăsați sarmalele de post să fiarbă la foc mic. După aproximativ 50 de minute, verificați dacă varza este fiartă sau le mai lăsați pe aragaz.
- Adăugați apă la nevoie.
Citește și: Cea mai inedită rețetă de pâine. Este extrem de sănătoasă
4. Salată de quinoa cu legume și avocado
Ingrediente:
- 300 g quinoa
- 1 castravete
- 1 roșie
- 1 avocado
- 1 ceapă roșie
- 2 linguri ulei de măsline
- Suc de lămâie
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Spălați bine quinoa, apoi o fierbeți aproximativ 15 minute.
- Tăiați castravetele, roșia, avocado și ceapa cubulețe.
- Amestecați quinoa răcită cu legumele tăiate.
- Preparați un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper.
- Adăugați dressing în salată, după gust.