Variola maimuței, cunoscută și sub denumirea de Mpox, este o boală care a devenit subiect de interes global în ultimii ani, datorită unor focare mai extinse. Organizația Mondială a sănătății a declarat urgență de sănătate globală, din cauza noului virus.

Primul caz de variola maimuței

Anul acesta, oamenii de știință au raportat apariția unei noi forme de variola maimuței, care a fost răspândită prin contact apropiat, în estul şi centrul Africii.

Potrivit unui comunicat transmis de către Departamentul de Sănătate Publică din California, a fost confirmat primul caz de infectare cu noul virus mpox, în SUA. Este vorba despre o persoană care a călătorit recent în Africa de Est și a fost tratată în California la întoarcere.

Deși este un virus periculos, simptomele se ameliorează, iar riscul pentru public este scăzut. Persoana a fost izolată la domiciliu, iar lucrătorii din domeniul sănătății contactează persoanele apropiate ca măsură de precauție, a declarat departamentul de sănătate publică.

Citește și: Cum se manifestă variola maimuței? Deja a apărut un caz în Europa

Primul caz de variola maimuței din România a fost diagnosticat în 2022. Un bărbat de 24 de ani din București s-a prezentat într-o noapte la spital cu simptome specifice.

În urma investigațiilor, medicii l-au diagnosticat, i-au oferit tratament simptomatic și l-au izolat. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit la acea vreme în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu această boală.

Variola maimuței
Medici, analizează simptomele pentru variola maimuței. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce este variola maimuței?

Mpox este o boală rară cauzată de infectarea cu un virus periculos, răspândită în unele părți ale Africii, unde oamenii sunt mușcați frecvent de rozătoare sau animale mici.

Aceasta se transmite prin contact direct cu leziunile cutanate și cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, dar și cu obiecte contaminate.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot include: febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, erupție cutanată ca niște pete roșii, care se transformă în vezicule umplute cu lichid, apoi în cruste.

Citește și: Cum să acorzi primul ajutor cuiva care se sufocă? Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich

Diagnosticul de certitudine este stabilit prin metoda RT-PCR care depistează ADN-ul virusului. Probele sunt prelevate de la nivelul veziculelor.

Majoritatea cazurilor de variola maimuței se vindecă de la sine, iar simptomele dispar în câteva săptămâni. Momentan nu există un tratament specific antiviral pentru variola maimuței. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.