De ce cresc bananele curbate? Cu siguranță, si voi v-ați întrebat măcar odată acest lucru. Ei bine, noi venim în ajutorul vostru și vă spunem adevărul. Aceste fructe cresc în direcția opusă planetei și se îndreaptă către razele solare, acesta fiind explicația formei lor bizare.

De ce cresc bananele curbate?

V-ați întrebat vreodată de ce cresc bananele într-o formă neobișnuită? Dacă nu, aflați că există o explicație. Este binecunoscut faptul că bananele cresc în pădurile tropicale. În habitatul sălbatic au dezvoltat o soluție ingenioasă de evoluție. Ele cresc în direcția opusă planetei, îndreptate fiind către razele solare, acest lucru numindu-se ”geotropism negativ”.

”Geotropismul negativ” ajută la absorbția deplină a luminii naturale, chiar dacă puterea gravitației tinde să tragă bananele în jos. Forma curbată a lor este determinată de această mișcare, care iată că face din aceste fructe unele foarte delicioase și nutritive.

banane, beneficii, cresterea bananelor
Banane Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cât de bune sunt bananele pentru organism?

Bananele sunt o sursă de fibre și au în compoziție și flavonoizi antioxidanți. Acest lucru înseamnă că ajută la detoxifierea organismului și ne oferă energie. Zeaxantina și lutetina din banane joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre protejarea celulelor noastre. Bananele au și multă vitamina B6, cunoscută și ca ”piridoxină”. Aceasta este de folos pentru prevenirea afecțiunilor coronariene. Persoanele care știu că suferă de anemie sunt îndemnate de experți să includă bananele în dieta lor zilnică. De asemenea, fructele sunt utile și sănătății inimii.

„Bananele sunt o sursă dietetică excelentă de potasiu. De aceea, o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care mănâncă mult potasiu au cu până la 27% riscuri mai mici de boli de inimă. (…)

Întrucât conțin un nivel ridicat de potasiu, bananele pot opri blocarea vaselor de sânge și inhiba calcifierea și îngustarea arterelor. Cercetătorii de la Universitatea Alabama, Statele Unite ale Americii, au descoperit efectele acestor fructe după ce au analizat șoarecii cu risc ridicat de boli de inimă.

Șoarecii de laborator au fost hrăniți cu un nivel fie scăzut, normal, sau ridicat de potasiu. Rezultatele arată că arterele cobailor hrăniți cu o dietă săracă în potasiu au devenit semnificativ mai îngroșate (…)”, explică pe doc.ro medicul Laura Ene.