Vinul fiert este o adevărată delicatesă și este consumat adesea în sezonul rece. Există o mulțime de rețete pentru acesta, fiecare adaptată după gusturile și preferințele fiecăruia. Iată cum să faci cel mai bun vin fiert! Cei dragi vor rămâne surprinși.

Cum să faci cel mai bun vin fiert?

Cel mai bun vin pentru fiert este vinul roșu, deoarece el își păstrează cel mai bine aroma, gustul și culoarea în timp ce este încălzit. În plus, vinul roșu se potrivește cel mai bine cu mirodeniile clasice care se folosesc la fiert: scorțișoară, cuișoare sau anason.

Pentru a face vin fiert, încălzește vinul ușor pentru a permite condimentelor să se infuzeze, dar evită fierberea alcoolului. Temperatura lui nu trebuie să depășească 80-maxim 90 de grade de grade Celsius și poți folosi un termometru de bucătărie în timp ce îl fierbi.

Rețete de vin fiert

Vin fiert cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 1 litru vin roşu
  •  8 linguri zahăr
  •   2 batoane scorţişoară
  •  4-5 steluţe anason
  •  1 portocală

Mod de preparare: Se amestecă vinul cu zahărul, cu steluţele de anason şi cu scorţişoara şi se lasă să fiarbă la foc potrivit până se dizolvă zahărul, apoi se mai lasă pe foc doar până începe să facă spumă. Portocala se curăţă de coajă, care se aranjează pe pahar, iar feliuţele decojite se pun în pahar.

Vin fiert cu rom

Ingrediente:

  •  750 ml vin
  • 750 ml de rom alb
  • 1 baton de scorțișoară
  • coajă de portocală
  • 4 cuișoare întregi
  • 3 păstăi întregi de cardamom, crăpate
  •  ¾ cană zahăr alb
  • stafide
  • migdale fulgi

Mod de preparare: Încălziți vinul într-o oală mare cu capac la foc mediu până sub punctul de fierbere. Adăugați rom; se încălzește până aproape de punctul de fierbere. Între timp, așezați batonul de scorțișoară, coajă de portocală, cuișoare și păstăi de cardamom în centrul unui săculeț de condimente și le introducem în amestec. Lăsăm amestecul să se raceasca, acoperit, aproximativ 10 minute.

vin fiert, reteta, scortisoara
Vin fiert Sursă: fotografie generată de DALL-E

Vin fiert cu vodcă

Ingrediente:

  • 1 portocală
  • 1 sticlă de vin rosu
  •  200 g zahăr tos
  • 10 păstăi de cardamom
  • 5 cuișoare
  • 1 baton de scortisoară
  • 3 felii de ghimbir decojit
  •  50 g stafide
  • 50 g migdale fulgi
  • 150 ml vodcă

Mod de preparare: Curățați coaja de portocală în fâșii. Păstrați pulpa pentru o altă rețetă sau mâncați-o pur și simplu. Puneți coaja într-o cratiță mare cu vinul, zahărul, cardamomul, cuișoarele, scorțișoara, ghimbirul, stafidele și migdalele. Se încălzește ușor timp de 10-15 minute, fără a lăsa amestecul să fiarbă. La final se amestecă vodca și se servește cald.