Ce este micul dejun balcanic și cât de sănătos este? Trendul de pe TikTok a devenit extrem de viral și tot mai multe persoane vor să îl încerce. Medicii nutriționiști au dezvăluit cât de bun este acesta pentru organismul uman, dar și în ce măsură poate fi consumat. Iată tot ce trebuie să știi!
Micul dejun balcanic
TikTok-ul ne surprinde cu o nouă tendință în materie de alimentație. „Micul dejun balcanic” a devenit viral peste noapte, influențând milioane de utilizatori să mănânce mai sănătos. În ce constă această masă și de ce nutriționiștii ne îndeamnă la prudență?
Inspirați de bucătăria balcanică, tot mai mulți internauți au început să-și reimagineze prima masă a zilei. Yasi Ansari, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, explică pentru TODAY.com cum postările acestora pe TikTok au dat naștere fenomenului „mic dejun balcanic”.
Micul dejun balcanic este de fapt o masă simplă, cu multe legume proaspete, pâine, brânză și uneori mezeluri sau murături. Oamenii mănâncă ardei, roșii și castraveți întregi, alături de pâine cu diverse sosuri și creme tartinabile vibrante făcute din ardei kapia, condimente și vinete, relatează unica.ro.
„Micul dejun balcanic este un exemplu foarte bun al modului în care tradițiile alimentare din întreaga lume pot oferi varietate și valoare nutritivă dietei noastre! Și ne reamintește în mod excelent faptul că micul dejun nu arată întotdeauna așa cum și-l imaginează americanii”, spune dieteticianul Kelly LeBlanc, potrivit unica.ro.
Totul a început cu un clip postat în august 2024 care a strâns peste 6 milioane de vizualizări. În video, TikTok-erul care a dat trendul poate fi văzut mâncând ardei grași, roșii, castraveți, pâine și brânză.
De atunci, mulți alții au încercat să recreeze acest tip de mic dejun, adaptându-l după gust. Din fericire, experții în nutriție văd cu ochi buni această tendință. Se pare că acest tip de mic dejun are multe avantaje. În primul rând, e ușor de pregătit și nu necesită neapărat gătire. În al doilea rând, e plin de ingrediente sănătoase. Legumele aduc fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, iar brânzeturile oferă proteine și calciu.
„În general da, este un trend sănătos”, spune Ansari, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, potrivit sursei citate.
Micul dejun balcanic are și câteva dezavantaje
Totuși, sunt câteva aspecte de care trebuie să avem grijă atunci când consumăm un mic dejun balcanic. Experții avertizează că, deși brânza și carnea asigură un aport mare de proteine, unele versiuni ale micului dejun balcanic pot conține prea mult sodiu sau grăsimi saturate.
„Dacă brânza este un produs cu un conținut mai ridicat de sodiu, dar restul zilei tale este cu un conținut scăzut de sodiu, poate fi în regulă, dar este ceva de luat în considerare”, susține Ansari.
De asemenea, e bine să fim atenți la cantitatea de mâncare pe care o consumăm dimineața. Mulți creatori de conținut pe TikTok exagerează porțiile pentru efect vizual. În realitate, nu e sănătos să mâncăm atât de mult la o singură masă.
„În timp ce alimentele din micul dejun balcanic își au rădăcinile în tradiție și au unele componente foarte nutritive, o mulțime de TikTok-eri par să exagereze dimensiunile porțiilor pentru un efect comic. În ceea ce privește brânza, aș încuraja cu siguranță oamenii să opteze pentru calitate în detrimentul cantității”, a completat LeBlanc.