În ultimii ani, iernile grele au lipsit de la noi din țară, însă se pare că acest lucru se va schimba anul acesta. Potrivit specialiștilor, România va avea parte de o iarnă grea. Acest lucru nu e de mirare având în vedere că deja din luna octombrie au fost înregistrate temperaturi cu minus. Iată tot ce trebuie să știi despre temperaturile din perioada următoare!
România va avea parte de o iarnă grea
În anii anteriori, iernile cu multă zăpadă și cu ger au cam lipsit pe teritoriul țării noastre. Lunile din sezonul ”rece” au fost o toamnă prelungită sau o primăvară timpurie. Dacă ne uităm în urmă, la Crăciunul 2023, vedem cum acesta a venit cu aer de primăvară în aproape toate zonele țării. În sudul țării, au fost peste 19-20 de grade Celsius. La stația meteo de la Calafat au fost aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor șapte ani.
Lucrurile s-ar putea schimba radical în iarna care se apropie. Deja, după câteva zile cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius, vremea s-a schimbat. Meteorologii au anunțat o răcire bruscă. Cu alte cuvinte, în zilele următoare vom avea parte de o toamnă veritabilă: frig, brumă și îngheț la sol.
Specialiștii de la publicația Severe Weather Europe scriu că Europa ar putea avea parte de o iarnă grea. O analiză recentă arată că acoperirea extinsă de zăpadă din emisfera nordică joacă un rol crucial în determinarea tiparelor meteo din iarnă, afectând în mod indirect vortexul polar. Astfel, dacă vortexul este puternic, frigul rămâne în regiunile polare. Pe de altă parte, dacă acesta slăbeşte, aerul rece ajunge în Europa, America de Nord şi Canada.
Zăpada abundentă care a căzut în luna octombrie, în special în Siberia, are un efect direct asupra comportamentului vortexului polar. Datele unor studii din domeniu au arătat că o acoperire extinsă de zăpadă în această perioadă slăbește vortexul în iarnă. Automat, acest lucru ar permite aerului rece să coboare mai ușor spre latitudinile mai joase. O comparație cu anii anteriori a indicat că în sezoanele cu o extindere mare de zăpadă, cum ar fi 1968, 1976, 2002, 2014 și 2016, iernile au fost mai reci și mai severe în SUA și Europa.