Crescătorii de păsări din România cer interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina. Fermierii români trag un semnal de alarmă cu privire la siguranța produselor din carne de pui și a ouălor provenite din țara vecină, cerând autorităților să impună restricții sau chiar interzicerea importurilor. În acest context, românii se întreabă cât de sigure sunt puiul și ouăle din Ucraina.
Fermierii din România se tem de faliment și sugerează că produsele ucrainene ar prezenta riscuri pentru sănătate. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a transmis un comunicat potrivit căruia măsura este necesară pentru stabilizarea pieței ouălor și a cărnii de pasăre, dar și prevenirea unor șocuri economice și mai grave, cu efect pe termen lung.
„Importurile din ce în ce mai mari de ouă și carne de pasăre din Ucraina pun fermierii într-o situație dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum și viabilitatea fermelor. Menționăm că fermele joacă un rol important în lanțul alimentar garantând aprovizionarea populației cu produse sigure și de calitate superioară”, susțin fermierii români, potrivit Agerpres.
Puiul și ouăle din Ucraina, un pericol pentru noi? Iată ce spun fermierii români
Crescătorii de păsări din România argumentează că produsele de origine ucraineană ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor, din cauza unor standarde mai puțin stricte de igienă și siguranță alimentară, comparativ cu cele impuse în Uniunea Europeană.
În contextul conflictului din Ucraina și al crizei economice din regiune, fermierii din această țară încearcă să își mențină competitivitatea pe piața europeană prin prețuri mai mici, însă acest lucru vine la pachet cu preocupări legate de calitatea produselor.
Totodată, producătorii români se simt dezavantajați de prețurile mai mici ale produselor din Ucraina, ceea ce creează o presiune suplimentară asupra sectorului agricol local. Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7%. De asemenea, importurile de carne de pasăre au înregistrat creșteri de peste 50 de ori, în ultimii trei ani, relatează revista-ferma.ro
În unele supermarketuri din România a ajuns să se vândă ouă din Ucraina cu doar 0,55 lei/ou, un preț mult mai mic decât al ouălor românești. Această informație a început să circule tot mai des în mediul online. Fermierii susțin că acest preț este justificat de calitatea slabă a produselor.
Autoritățile din domeniul sănătății publice subliniază că produsele din Ucraina care ajung pe piața românească trebuie să respecte reglementările UE privind siguranța alimentară. Cu toate acestea, fermierii români insistă că verificările actuale nu sunt suficiente și că există riscuri potențiale pentru sănătate.