Vezi cum arată arborele Sheba și ce scria despre el în Biblie! Când se credea că acesta nu mai poate fi văzut vreodată, niște cercetători au reușit să facă o sămânță găsită într-o peșteră din deșertul de lângă Ierusalim la sfârșitul anilor 1980 să germineze. Aceasta era veche de 1000 de ani, scrie Playtech. Călugării din epoca bizantină erau cei care își găseau refugiul în acele locuri, în timpul războaielor.

Imagine reprezentativă pentru arborele Sheba. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Unul dintre experți crede totuși că semințele au fost lăsate de un animal.

”Nu credem că au fost aduse de un om. Peștera era un loc de înmormântare și nu era locuită”, e declarat ea pentru  Jerusalem Post.

În total, o echipă internațională din Europa, Australia, Israel și SUA, inclusiv un biolog de la Botanical Research Institute of Texas, a contribuit la studiu. Analiza ADN a arătat că arborele aparține unei specii unice din familia Commiphora, care este răspândită în Africa, Madagascar și Peninsula Arabică și cunoscută pentru rășinile sale aromatice din gumă.

Ce preparat minune se poate face din arborele Sheba?

Specialiștii au descoperit mai apoi că din acest copac se poate pregăti „Balsamul Iudeii”, care este de altfel menționat și în Biblie, notează Independent. Mai ales între secolul al IV-lea î.Hr. și secolul al VIII-lea d.Hr. se vorbea despre preparat.

Copacul „tsori”, era adesea folosit ca parfum, tămâie, medicament pentru cataractă, precum și pentru îmbălsămare și ca antidot la otrăvuri. Mai mult, astăzi, cercetătorii spun că frunzele copacului conțin compuși care pot avea proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene, potrivit Times of India. În acest sens se fac în continuare fel și fel de studii. Totodată, în frunze au găsit un compus care aduce numeroase beneficii piele inclusive acționează ca emolient, antioxidant, dar și hidratează foarte bine. Și rășina are foarte multe elemente care pot fi benefice sănătății.

”Credem că aceste descoperiri susțin ipoteza noastră, conform căreia „Sheba” […] poate reprezenta un taxon dispărut, originar cândva din această regiune, a cărui rășină „tsori”, menționată în textele biblice, era valoroasă, asociată cu vindecarea, dar nu descrisă ca fiind parfumată”, au mai explicat cercetătorii, conform Daily Mail.