Sezonul rece s-a instalat deja la noi în țară, iar virozele sunt din ce în ce mai întâlnite. Specialiștii recomandă să avem foarte mare grijă în această perioadă și să avem grijă să ne imunizăm. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi în sezonul rece!

Care sunt alimentele pe care ar trebui să consumi în sezonul rece?

  • Sfecla roșie

Sfecla roșie are în compoziția sa multe substanțe nutritive, benefice pentru sănătate, printre acestea numărându-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahăr natural, potasiu, bioflavonoide și antioxidanți.

  • Dovleacul

Este gustos la cuptor sau în plăcinte şi te ajută să-ţi tonifici organismul chiar înainte anotimpului friguros. O cană cu piure de dovleac este o adevărată sursă de vitamine, fibre şi oligoelemente, cu efecte antiinflamatoare şi protectoare. O cană cu piure de dovleac conţine de 8 ori necesarul zilnic de vitamina A. Studiile arată că vitamina A, împreună cu vitamina D, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.

  • Cartoful dulce

Cartofii dulci au o mulţime de beneficii pentru sănătate şi sunt excelenţi în sezonul rece, pentru că ne ajută să ţinem răceala la distanţă.

Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinţilor, pentru întărirea sistemului imunitar, creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi sprijinirea glandei tiroide.

alimente, vitamine, imunitate
Alimente bogate în vitamine Sursă: fotografie generată de DALL-E

Prezent în aproape orice rețetă, usturoiul este renumit încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lui împotriva infecțiilor. Usturoiul dispune de o cantitate mare de antioxidanți și ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor gastrointenstinale.

  • Citricele

Organismul uman nu produce vitamina C, motiv pentru care aceasta trebuie adusă în organism prin alimentație. Aproape toate citricele sunt bogate in vitamina C, așa că alege ceea ce îți place cel mai mult: portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, clementine, mandarine etc.

  • Semințele și nucile

Semințele și nucile sunt unele dintre cele mai recomandate alimente pentru imunitate. Conțin magneziu, seleniu și vitamina E, elemente care luptă eficient cu bacteriile și virusurile.