Este inedit ce obiect folosea o bătrână din  comuna Colți, județul Buzău ca opritor de ușă! Aceasta nu știa ce este, deși era o adevărată comoară. Ești curios să afli ce era? Nimeni nu bănuiește una ca asta!

Ce se folosea pe post de opritor de ușă?

Ei bine, femeia considera că piatra o va ajuta doar să facă aer în casă, însă ea era o comoară. Vechimea sa era între 40 și 70 de milioane de ani, fiind grea de aproximativ 3,5 kilograme, notează Click.

Precis, este vorba despre o bucată de chihlimbar negru, cunoscută și sub numele de chihlimbarul de Rumanit. Aceasta a fost clasificată ca obiect de tezaur și adusă la Muzeul Județean Buzău, asta după ce a fost clasificată drept cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, informează World Record Academy.

Ambra de Buzău este o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților de Curbură – ce corespunde categoriei III IUCN (rezervație naturală geologică și paleontologică), situată în județul Buzău pe teritoriul administrativ al comunei Colți”, mai scrie sursa citată mai sus.

În Buzău ar exista o arie protejată, numită Strâmba – Comarnici, extrem de cunoscută în trecut, acolo fiind găsite și alte roci extrem de valoroase, cu aspecte deosebite. Doar acea bucată este estimată în jur de un milion de euro. În total, au existat 8 mine în Colți, ultima fiind închisă în anul 1948.

Mulți nu știu, însă chihlimbarul era și piatra prețioasă preferată a Elenei Ceaușescu, despre ea spunându-se că are proprietăți magice. Mulți aleg să o poarte deoarece se spune că are puterea de a proteja, însă oferă și anumite energii pozitive, conform Opinia Buzău.

Există și o legendă care spune că cei care dau peste un astfel de loc magic, nu trebuie să-l dez­văluie nimănui, deoarece nu va mai avea un asemenea noroc.