Lagărul de Concentrare de la Auschwitz a devenit cel mai mare centru de ucidere în masă, după ce în decursul a cinci ani acolo au murit un milion de oameni. Tu știi care este istoria acestui loc?

Lagărul de Concentrare de la Auschwitz

În suburbiile orașului polonez Oświęcim germanii au construit un centru de ucidere în masă. Aici, un milion de persoane au murit în decursul a cinci ani fără ca nimeni să nu poată face nimic. Nu s-a ținut cont de nimeni, au murit evrei, polonezi, ruși și multe alte naționalități.

Au murit 1,1 milioane de persoane din care:

  • 1 milion de evrei
  • 70.000 – 75.000 polonezi
  • 21.000 rromi
  • 14.000 de prizonieri sovietici
  • 10.000 – 15.000 alte nații
lagar de concentrare, istorie, auschwitz
Lagărul de la Auschwitz Sursă foto: dreamexperiences.com

Atunci când lagărul a fost construit, acesta trebuia să servească, ca fiind un lagăr care izola elementele sociale considerate inamice de sistemul nazist. Însă, după construirea lui acesta a devenit un lagăr de concentrare. Prizonierii erau anihilați treptat și în moduri comune, mai exact înfometare, muncă silită sau diferite boli. Din anul 1942, la doi ani după ce a fost construit, lagărul a funcționat ca cel mai mare centru de ucidere în masă a evreilor, polonezilor sau rușilor care erau aduși acolo. În anul 1944, acesta a intrat în ultima fază, cea a lichidării și toți prizonierii au fost eliberați. Acest lucru s-a întâmplat din cauza situației critice de la momentul respectiv.

După ce lagărul a intrat în faza de lichidare, cei din interior au încercat pe cât posibil să șteargă toate urmele crimelor. Au fost distruse chiar și gropile care erau pline cu cenușă umană. Registrele care nu mai erau necesare au dispărut și ele și printre acestea și fișe ale prizonierilor care au fost uciși.

În ultimele luni de funcționare, germanii au trimis cantități mari de materiale de construcții și obiecte colectate de la victime. La mijlocul lunii ianuarie, anul 1945, germanii au început evacuarea finală și au decis lichidarea lagărului. Așa s-a sfârșit povestea lagărului de Concentrare de la Auschwitz, dar și povestea a sute de mii de persoane care și-au pierdut viața acolo.