Salatele sunt nelipsite de la mese, mai ales vara. Mulți dintre voi probabil v-ați săturat de același gust clasic și vă doriți să experimentați noi dresinguri care să dea un gust aparte meselor voastre. Iată ce uleiuri sănătoase poți folosi la salate!

Ce uleiuri sănătoase poți folosi la salate?

Cele mai folosite uleiuri la salate sunt cel de floarea-soarelui și cel de măsline. În ultimii ani au apărut tot mai multe variate extrem de sănătoase, dar și mult mai gustoase, care pot înlocui variantele clasice.

  • Ulei din semințe de in

Acest ulei este ideal pentru salate, fiind o sursă foarte concentrată de acid alfa-linolenic, care este un acid gras de tip Omega3, esențial pentru sănătatea organismului.

O lingură de ulei de in conține 7,3 g de acid alfa-linolenic, adică 450% din doza zilnică recomandată.

  • Ulei de nucă

O lingură de ulei de nuci conține 16 g de grăsimi, dintre care o bună parte de acizi grași polinesaturaţi.

Aportul caloric pentru o lingură de ulei de nucă este de 164 kcal. Acest ulei vine la pachet cu o sumedenie de minerale de preț printre care zincul, seleniul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul.

uleiuri sanatoase, avocado, susan
Uleiuri sănătoase Sursă: fotografie generată de DALL-E
  • Ulei de susan

Proprietăţile antibacteriene ale uleiului de susan îţi scad riscul de boli şi împiedică infecţiile bacteriene să se dezvolte.

Are şi proprietăţi antioxidante deosebite, prevenind îmbătrânirea celulară, dar şi dezvoltarea unor boli precum cancerul. În ceea ce priveşte caloriile, 1 lingură de ulei de susan vine la pachet cu 119 kcal, dar şi cu 13 g de grăsimi sănătoase.

  • Ulei de avocado

Uleiul de avocado este bogat în vitamina E şi grăsimi nesaturate, dar conţine totodată şi cea mai mare cantitate de proteine.

Studiile făcute în ultimii ani au dovedit că acest ulei are efecte antiinflamatoare şi previne eroziunea oaselor. O lingură de ulei de avocado vine cu 124 de kcal şi 14 g de grăsimi, majoritatea nesaturate.