Incendiile din Grecia au făcut din această țară un adevărat infern. Situația este tot mai dificilă, spre disperarea pompierilor care se luptă cu flăcările puternice. Din păcate, cel puțin o persoană a fost găsită fără viață în nordul Atenei, mai precis în suburbia Vrilissia, notează ekathimerini.com. Cadavrul ar fi al unei femei în vârstă de 60 de ani, conform primelor informații.

Ce pagube au provocat incendiile din Grecia? Oamenii sunt speriați

Duminică seara s-a declanșat un adevărat iad lângă lacul Marathon, la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Atena. Flăcările s-au împrăștiat rapid din cauza vântului, casele, dar și mai multe întreprinderi fiind mistuite. Autoritățile au spus că flăcările au fost înalte de peste 25 de metri. Doar luni, au fost în jur de 40 de focare.

De asemenea, mai multe școli, afaceri, 3 spitale și 2 mănăstiri au fost evacuate din cauza riscului ridicat de incendiu, mai precizează sursa citată mai sus. Inclusiv o fabrică de cherestea a fost cuprinsă de vâlvătaie. Pagubele au fost inclusiv surprinse din satelit.

Imagine din satelit cu pagubele produse de incendiile din Grecia. „Sursă: Copernicus/EU Space Programme”

Purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri, colonelul Vassilios Vathrakogiannis a transmis că încă „multe focuri localizate active”, mai ales în jurul orașelor Marathon și Penteli, scrie BBC.

Și pompierii români au venit în sprijinul celor eleni și în continuare sunt așteptate întăriri și din alte țări, precum Franţa, Italia, Cipru, Spania, Cehia şi Turcia. În urma unei consultări cu președintele Klaus Iohanis, Guvernul României a decis suplimentarea echipajelor de pompieri români cu alți 44 de salvatori și 4 mijloace tehnice, informează Antena 3 CNN. Cu toții sunt șocați de cele întâmplate și speră ca totul să se termine cu bine. Până acum, inclusiv pompierii au fost răniți.

Inclusiv Stergios Tsirkas, primarul orașului istoric Marathon din Grecia, a avertizat că se confruntă cu o „catastrofă biblică”, potrivit The Independent. Din păcate, meteorologii an anunțat din nou o vreme capricioasă cu vânturi puternice începând de la prânz, ceea ce va face și mai dificile operațiunile.

În anul 2023, incendiile de vegetație din Grecia au ucis peste 20 de persoane, inclusiv 18 migranți.