Sărbătoare 15 august 2024. În fiecare an, la această dată este sărbătorită Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Cu acest prilej se termină postul, ziua fiind marcată prin fel și fel de obiceiuri și tradiții interesante. Acestea sunt diferite în funcție de zonele țării. De altfel, această sărbătoare a Sfintei Marii, este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului.

Dumnezeu ar fi aflat această veste tristă de la un înger, iar Maica Domnului a urcat în Muntele Măslinilor pentru a se ruga, notează Creștin Ortodox, în cele din urmă trecând la cele veșnice în brațele Fiului.

„Rugătoarea nebiruită”, așa cum i se mai spune este ultimul mare praznic din an.

Sărbătoare 15 august. Ce trebuie să respecți?

Se spune că în această zi femeile  trebuie să meargă la biserică și să împartă fel și fel de bunătăți, precum struguri și faguri de miere. Foarte important ca ele să treacă și pe la cimitir. În Transilvania,  fetele nemăritate culeg flori din grădină și le așează la icoanele din biserică, potrivit Ziarul Unirea. Astfel, familiile lor vor fi protejate.

Imagine reprezentativă cu Sfânta Maria. „Sursă: Creștin Ortodox”

De asemenea, de Sfânta Maria femeile însărcinate trebuie să se roage pentru ca atât ele, cât și pruncii lor să fi protejați de toate relele. Mulți cred că cei care adună Iarba Maicii Domnului sau Floarea Mării, așa cum i se mai zice, vor fi tratați cu ajutorul plantei. Nimeni nu trebuie să se supere, deoarece această zile trebuie sărbătorită în familie, cu bucate tradiționale delicioase.

În unele zone, oamenii își prind pe piept o cruce mică făcută din busuioc și flori. Aceasta se spune că îi protejează de boli sau evenimente neplăcute, mai relatează Alba24. Tot pe 15 august, ciobanii își coboară oile de la munte, conform tradiției. Apa și izvoarele ar fi extrem de pure, apa lor fiind vindecătoare de Sfântă Mărie.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.

Rugăciune Sfânta Maria. Este important să o rostești

”Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te imlpor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”,