Un nou fenomen astronomic rar va avea loc în luna august! Mai exact este vorba despre întâlnirea Planetei Uriașe și a Planetei Roșii, care se vor afla la doar o treime de grad una de cealaltă, notează Live Science.

Când va avea loc fenomenul astronomic?

Miercuri, 14 august la orele dimineții planetele vor fi extrem de apropiate (14 august), două dintre cele mai strălucitoare și mai faimoase planete ale sistemului solar vor părea să treacă aproape una de cealaltă. Jupiter și Marte se vor deplasa cu aproximativ 50 de grade deasupra orizontului estic până în zori, mai notează sursa citată mai sus.

Pentru a le vedea însă, este nevoie ca cerul să fie extrem de senin. S-ar putea totuși să fie nevoie și de un telescop, asta dacă vă doriți să vedeți mai multe detalii, inclusiv pe sateliții lui Jupiter, Ganymede și Callisto. Deși va părea că cele 2 se unesc, realitatea este alta. Jupiter este la 300 de milioane de mile mai departe de cealaltă planetă, potrivit EarthSky.

Un fenomen asemănător va avea loc pe 20 ianuarie 2025, atunci când Venus și Saturn se vor întâlni.

Perseidele vor face spectacol pe cer

Tot luna aceasta, pe 12 și 13 septembrie va putea fi vizibilă ploaia de stele căzătoare.

Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente.”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Ele vor putea fi văzute cu ochiul liber, fiind nevoie doar de un cer senin. De asemenea, este recomandat să vă uitați pe cer într-o zonă neluminată, în așa fel încât nimic că nu perturbe vizibilitatea. Răbdarea este cheia, deci cel mai bine ar fi să aveți la voi un cort sau un sac de dormit, dar și haine adecvate.