Cu siguranță toată lumea a auzit măcar o dată de teribil explozie de la Cernobîl, însă puțini știu ce s-a întâmplat de fapt. Incidentul se numără și la momentul actual printre cele mai mari dezastre produse de om. Iată care este povestea exploziei de la Cernobîl și de la ce a pornit totul!

Povestea exploziei de la Cernobîl

Pe data de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat și a cauzat cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității. Clădirea reactorului a fost demolată și astfel au fost eliberate cantități mari de radiații. Cum s-a petrecut totul?

La ora 1:23 dimineața, responsabilul de tură al unității numărul 4 din Centrala nucleară a cerut ca reactorul să fie oprit la sfârșitul lucrărilor. Unul dintre operatori a ascultat ordinele. Acesta a îndepărtat capacul de pe sistemul butonului de siguranță care prevenea greșelile accidentale și l-a apăsat. Totul a decurs conform planului, până când, brusc, reactorul a început să crească într-un ritm alert. Atunci au apărut alarmele. Operatorul a strigat, însă nu a mai avut nicio șansă să schimbe ceva. Au urmat două explozii consecutive. Nimeni, niciodată nu a fost pregătit pentru așa ceva.

cernobil, explozie, tragedie1
Centrala nucleară de la Cernobîl Sursă: fotografie generată de DALL-E

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, spre Europa, dar și spre părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, iar aproximativ 336.000 de persoane au fost evacuate.

Orașul Prypiat a fost construit special pentru muncitorii de la Cernobîl și era cel mai apropiat de centrala nucleară. Ei bine, locuitorii orașului au fost evacuați abia la o zi distanță de la marea tragedie. Mai mult de atât, autoritățile au început să împartă iod printre locuitori abia o lună mai târziu. Oamenii deja absorbiseră iod radioactiv din primele zile. Acest oraș nu a mai fost locuit din acea zi și probabil nici nu va mai fi vreodată. Nivelul de radiații va ajunge la cote normale abia în anul 2525.

Lucruri pe care nu le știai despre Cernobîl

  • Aproximativ 5 milioane de oameni din Ucraina, Belarus și Rusia trăiesc și astăzi în zone contaminate
  • Cantitatea de radiații eliberată la explozie a fost de 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima
  • Celelalte 3 reactoare de la Cernobîl nu au fost oprite după explozie și au mai funcționat o perioadă de 13 ani
  • Guvernul ucrainean a vrut să ascundă întreaga tragedie
  • Radiațiile au fost atât de puternice încât ochii unui pompier s-au schimbat din căprui în albaștri
  • Prypiat va rămâne un oraș abandonat în continuare
  • Pădurea din apropiere a fost denumită „pădurea roșie” după ce radiațiile i-au schimbat culoarea în una roșiatică
  • Animalele din zona Cernobîlului au o rată de mortalitate mai mare și un număr crescut de mutații genetice