Ploaia de stele va lumina din nou cerul României, în această lună! Fenomenul este așteptat în fiecare an de pasionații de astronomie. Desigur, pentru a le vedea trebuie să urmați și câteva sfaturi simple.

În ce zile puteți admira ploaia de stele?

Spectacolul inedit va putea fi admirat  în noaptea de 12 spre 13 august, dar și spre dimineață, notează Ziarul Unirea. Luna va permite anul acesta și vizionarea perseidelor.

Imagine reprezentativă pentru Perseide. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Specialiștii mai spun că cel mai bun este un loc la țară sau la munte, deoarece luminile din marile orașe vor perturba observarea.

Maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 și 19 TLR. Pentru că maximul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 11/12 august, și în cea de după12/13 august. Se vor putea observa panta ascendentă și panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august”, spun experții de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București pe site-ul oficial.

De ce aveți nevoie?

Reprezentanții observatorului mai transmit că doritorii au nevoie doar de un sac de dormit sau de un șezlong. Se crede că anul acesta vor fi cam 100 de meteori pe oră, în mod ideal.

Conform NASA, Perseidele sunt una dintre cele mai abundente ploi, ele fiind cunoscute și pentru mingile lor de foc. Ele provin din particule mai mari de materie cometară și lasă niște dâre colorate în urma lor. Dacă vă întrebați de unde provin meteorii, ei bine, ei vin din particule rămase de la comete și din bucăți de asteroizi sparți. La un moment dat ele se ciocnesc de atmosfera Pământului și astfel de formează acest fenomen spectaculos. Un meteorit se poate deplasa chiar și cu viteza de133.200 mph.

Oamenii de știință preconizează o posibilă furtună de meteori în anul 2028, scrie Space.