În această perioadă, toată lumea este cu ochii pe Jocurile Olimpice de la Paris. Românii par și ei să fie din ce în ce mai atrași de această competiție, mai ales după ce mulți sportivi care au reprezentat țara noastră au reușit să ajungă pe podium. Ei bine, o întrebare pe care poate mulți și-au pus-o este cine a fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice? Iar noi avem răspunsul.

Cine a fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice?

Prezența României la Jocurile Olimpice a început chiar la a doua ediție a acestei competiții, în anul 1900.  Coincidență sau nu, acea ediție a Jocurilor a fost organizată tot la Paris. Potrivit  historia.ro, la acea ediție a participat și primul român, George Plagino.

Plagino s-a înscris în competiția de tir, acolo unde s-a luptat cu alți 30 de sportivi. Acesta a avut un parcurs surprinzător și s-a clasat pe locul 13. Acesta a fost primul lui contact cu o astfel de olimpiadă, însă nu ultimul.

Câțiva ani mai târziu, mai exact în anul 1908, Plagino a devenit membru al Comitetului Internațional Olimpic. Ba chiar mai mult, aceasta a dobândit și funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, cât și de președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România.

jocurile olimpice, istorie, romania
Primul român care a participat la Jocurile Olimpice Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cine a câștigat prima medalie de aur pentru România?

Chiar dacă România a fost prezentă pentru prima dată în anul 1900 la Jocurile Olimpice, câștigarea unei medalii de aur a durat mai bine de jumătate de secol. În anul 1952, Jocurile au fost găzduite de Helsinki, iar acolo Iosif Sîrbu a reușit să obțină medalia de aur.

Acesta a reușit această performanță la proba de tir, însă povestea lui s-a încheiat tragic. Câțiva ani mai târziu, în 1964, Iosif Sîrbu s-a sinucis, chiar înainte de Olimpiada de la Tokyo. Motivul pentru care a recurs la acest gest nu a fost aflat niciodată. La vremea respectivă s-a speculat că medicii i-ar fi interzis să mai practice sportul pe care îl iubea din cauza unei probleme la ochi, iar acest lucru l-ar fi făcut să îți pună capăt zilelor.