Dacă și tu ești fan găluște cu prune, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai jos îți vom prezenta cea mai ușoară rețetă pentru acestea. Se fac repede și sunt de-a dreptul delicioase. Pentru cei care au crescut cu aceste găluște, rețeta următoare va deveni preferata lor și le va aduce aminte de copilărie.

Găluște cu prune

Dacă tot urmează sezonul prunelor, atunci urmează și sezonul găluștelor cu prune. Această rețetă este una de-a dreptul specială care se face destul de ușor și care nu necesită prea multe ingrediente. Iată ce ai nevoie și cum se prepară!

Ingrediente

  • 10-20 prune (în funcție de dimensiuni)
  • 800 g cartofi fierți în coajă
  • 250 – 300 g făină (în funcție de soiul cartofilor)
  • 2 oua întregi
  • o linguriță rasă de sare

Pesmet rumen:

  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos

Pentru servit:

  • zahar pudră vanilat amestecat cu scorțișoară măcinată (opțional)
galuste cu prune, gomboti, reteta
Găluște cu prune                                                                                                               Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mod de preparare

În primă fază, trebuie să punem cartofii la fiert, în coajă, într-o oală mare cu apă în care am presărat puțină sare. După ce au fiert, îi mai lăsăm 10 minute să se răcească, iar mai apoi îi decojim. Apoi, aceștia trebuie zdrobiți foarte bine.

Peste cartofii zdrobiți adăugăm cele două ouă și o parte din făină. Frământăm și adăugăm treptat și restul de făină. Țineți cont că aluatul de găluște trebuie să fie unul moale.

Pentru a forma găluștele, trebuie să luam aluat (aveți grijă să vă umeziți mâinile), să îl aplatizăm și să punem în mijloc câte o prună fără sâmbure. Apoi, aceasta trebuie învelită în aluat și modelată până se formează o bilă.

Într-o oală mare punem cam 5-6 litri de apă la fiert și adăugăm 2 lingurițe de sare. Când apa a început să fiarbă adăugăm găluștele pe rând. Acestea se fierb cam 10-15 minute la foc mic, fără capac.

Pesmetul se pregătește foarte simplu. Acesta trebuie rumenit în tigaie, cu puțin unt până când îți schimbă culoarea. Spre finalul rumenirii, trebuie adăugat și zahărul tos. Când găluștele au fiert, le trecem prin amestecul de pesmet și zahăr și sunt numai bune de servit.