Deja a început misiunea de salvare a omenirii, după ce un asteroid uriaș se îndreaptă spre Pământ. Aceasta se numește Ramses – Rapid Apophis Mission for Space Safety și are drept scop devierea asteroizilor amenințători, notează Space.

Când ar urma ca acest asteroid uriaș să lovească Pământul?

Asteroidul de aproximativ 375 de metri ar urma să se apropie înfricoșător de mult de planeta noastră în luna aprilie 2029. Deja se fac tot felul de planuri, deși încă nu există fonduri, deoarece oamenii de știință se tem că situația ar putea scăpa de sub control. De asemenea, se preconizează că acea misiune ar trebui deja să înceapă în aprilie 2028, deci cu 1 an înainte, precizează agenția.

Apophis, care vine de la un zeu egiptean al haosului și întunericului a fost descoperită prima oară în anul 2004, iar de atunci au început tot felul de cercetări, mai ales că asteroidul se preconizează că lovește Pământul atât în 2029, cât și în 2068, precizează CNN. Mai mult, astronomii au mai descoperit ceva fascinant, extrem de rar, mai precis că un asteroid atât de mare se apropie de Pământ doar o dată la 5000-10 000 de ani.

Imagine reprezentativă pentru un asteroid. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

După ce va fi deviat gigantul, misiunea mai are ca scop însoțirea lui pentru a putea fi observat cât mai bine. Exact, specialiștii vor să-i măsoare forma, suprafața, dar și orbita.

„Tot ce trebuie să facem este să urmărim cum Apophis este întins și stors de forțe mareice puternice care pot declanșa alunecări de teren și alte perturbări și pot dezvălui noi materiale de sub suprafață„, a declarat Michel, pentru sursa citată mai sus.

Recent, în anul 2022 a mai avut loc a misiune asemănătoare, misiunea DART, care a avut rezultate uimitoare, după ce a îndepărtat un asteroid. Peste aproximativ 3 luni de zile, această misiune va fi reluată, în așa fel încât să se verifice starea obiectului ceresc. Abia în anul 2026 va ajunge acolo.